Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA OPSTANAK

Žene u Hrvatskoj: Obrazovane i bez posla

Dan žena
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.03.2014.
u 09:25

Žene su upornije i spremnije dulje studirati, a muškarci žele što prije doći do novca, kaže prof. Mirjana Nazor

Ako smo već po broju visokoobrazovanih muškaraca i žena prilično ispod prosjeka Europske unije, barem se možemo pohvaliti da Hrvatska spada u zemlje u kojima mladi od 18 do 24 godine najmanje odustaju od obrazovanja. Prema podacima Eurostata objavljenima uoči Međunarodnog dana žena, ispod europskog prosjeka smo i po postotku zaposlenih žena i muškaraca te onih koji rade skraćeno radno vrijeme. Po broju žena koje su diplomirale na tehničkim fakultetima, u znanosti, matematici i informatici stojimo dobro i iznad smo prosjeka EU.

Studiranje se i razvlači

Podaci Eurostata govore da je prosjek žena u zemljama EU koje su prijevremeno odustale od obrazovanja u dobi od 18 do 24 godine 10,9%, a muškaraca 14,4%. No u Hrvatskoj je u toj dobi obrazovanje napustilo samo 3,6 posto žena i 4,6% muškaraca.

– Usto što kod nas ipak najkvalitetniji i najuporniji upisuju fakultete, na to što najmanje odustajemo od obrazovanja utječe i to što smo mi spremni kršiti propise pa se onima koji bi trebali izgubiti pravo na školovanje progleda kroz prste i studiranje se razvlači godinama, a u drugim europskim zemljama takvim studentima znatno bi se prije zatvorila vrata – kaže sveučilišna profesorica psihologije Mirjana Nazor. U zemljama EU i dalje više diplomira žena nego muškaraca, no u Hrvatska je po broju visokoobrazovanih žena i muškaraca još ispod prosjeka EU.

– Djevojke su marljivije i upornije i teže odustaju od fakulteta jer znaju da će s njime dobiti bolji status u društvu, a muškarci su manje uporni i svjesni da će se lakše snaći i bez diplome. Žene se bore za opstanak znajući da, ako se udaju, a stvari krenu lošim smjerom, neće s diplomom biti vezane bračnim okovima jer će se lakše izboriti za samostalnost, dok je s druge strane muškarcima važnije da imaju novac, a ne diplomu – govori prof. Nazor.

Kad je riječ o profesijama u kojima žene u EU prednjače, i dalje najviše biraju područje obrazovanja, zdravlja, skrbi... No sve je više žena koje su diplomirale u znanosti, matematici, informatici, a zanimljivo je da su i neke siromašne zemlje, računajući i Hrvatsku, uz bogatu Švedsku iznad prosjeka EU po broju žena koje su diplomirale na tehničkim fakultetima.

Feminizirane profesije

– Obrazovanje je već dugi niz godina feminizirano, muškarci nikad nisu imali pretenzija na tu sferu, a ženama rad u obrazovanju, bez obzira na male plaće, više odgovara zbog kraćeg radnog vremena jer mogu lakše uskladiti obiteljski i poslovni život. Feminizirano je godinama i zdravstvo jer žene su upornije i spremnije dulje studirati, a muškarci žele što prije doći do novca i puno im je čekati osam-devet godina da završe fakultete – objašnjava Mirjana Nazor.

Po postotku zaposlenih žena (46,2%) i muškaraca (55,1%) ispod smo prosjeka EU u kojem u prosjeku radi 58,5% žena i 69,6% muškaraca. Još gore stojimo po broju žena koje rade skraćeno radno vrijeme pa u nas skraćeno radi samo 7,5% žena i 5,2% muškaraca, a u EU u prosjeku skraćeno radi 31,9% žena i 8,4% muškaraca.

– Kod nas su kao svi zainteresirani za bolji natalitet, a sve radimo da onemogućimo žene u tome da zadovolje sebe privatno i profesionalno. Između jednako sposobnog muškarca i žene poslodavac će zaposliti muškarca, a kamoli da ženama dopuštamo da rade skraćeno ako žele – sumira na kraju prof. Nazor.

Komentara 20

FE
fefellerunt
10:20 08.03.2014.

Tipičan članak nekoga tko lagodno živi na državnom koritu sa titulom nečega. da u Hrvatskoj je znatno veći broj strudenata, ali i zahvaljujući tome što se u zadnjih 10 godina , a posebno od bologne strahovito srozala kvaliteta obrazovanja ,paa tako neki fakulteti nisu ni na razini srednje obrtničke škole u Japanu. Sa Bolognom , ali i nepoštenjem i nemoralom na fakultetima do titula doktora znanosti su došli ljudi koji bi 70 -ih po svojim kapacitetima jedva završili gimnaziju ili neku srednju tehničku školu. Sve se to odražava i na produktivnost u državi , koja je najbolji pokazatelj kvalitete obrazovanja neke države.

TI
tikalo
10:01 08.03.2014.

Kakav je ovo članak , ima više nezaposlenih muškaraca koji traže posao nego nezaposlenih žena što se jasno može vidijeti iz podataka zavod za zapošljavanje i podataka iz popisa stanovništva takođe otkad je krize više od 70 posto otkaza je podjeljeno muškarcima

Avatar alien79
alien79
09:50 08.03.2014.

Koje su ovo gluposti? Pa žene npr. drže pravosuđe. Od svih sudaca i državnih odvjetnika, žena je bar 70%. Muškarci su ugrožena vrsta pred izumiranjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije