Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petosatna blokada

Borba za kolektivni prouzročila potpuni kaos u Zračnoj luci Zagreb

štrajk, pleso, zračna luka, aerodrom (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/11
Autori: Tea Romić, IČ/VLM
18.11.2011.
u 12:27

Štrajk upozorenja zaposlenika Zračne luke Zagreb trajao je od 11 do 16 sati, a za to je vrijeme među putnicima vladao pravi kaos

Stotine putnika zbunjeno su stajale u Zračnoj luci Zagreb pokušavajući shvatiti što se točno događa te zašto su i do kada odgođeni njihovi letovi. U isto vrijeme zaposlenici zračne luke, sa značkama na kojima je pisalo “Štrajk”, postavljali su transparente na šalterima tražeći svoju pravdu. Štrajk upozorenja zaposlenika Zračne luke Zagreb trajao je od 11 do 16 sati, a za to je vrijeme među putnicima vladao pravi kaos jer ni od koga nisu mogli dobiti potrebne informacije.

Oko 12 sati radnici su se okupili na šalterima check-ina s transparentima i sirenama. Prvo su održali minutu šutnje za poginule u Vukovaru, a zatim su počeli izvikivati parole: "Tonči, odlazi" i "Tonči, javi se", dok je na nekim od transparenata pisalo: "Ako je uprava na prodaju, mi nismo!", "Koncesionirajte si IGH!", "Mister Kalmeta, mister Peović, mister Radić i društvo, skinite nam se... s leta!" Radnici su rekli kako žele da se poštuju njihova prava te da ne traže više nego što su imali prije.

– Nije jedino Peović kriv, kriva je država, kriv je grad, zatim Nadzorni odbor kao i Upravni odbor. Sve njih upozoravali smo na probleme prije godinu dana, ali tada nitko nije reagirao, a posljednja tri dana odjednom se svi javljaju i očekuju da sindikati odustaju od svojih prava – rekao je Ante Dujić, glasnogovornik koordinacije sindikata, i dodao da je ovo je samo štrajk upozorenja.

Direktor zračne luke Tonći Peović kaže da je prihvatio 19 prijedloga sindikata, ali da su potrebni dodatni razgovori o ostalim zahtjevima. Najsporniji zahtjev sindikata jest što želi sudjelovati u donošenju svakog pravilnika i svakog internog akta što je, tvrdi Peović, apsolutno nemoguće.

– Ako sindikati žele moju ostavku i ako sam ja sporan za provedbu cijelog procesa, spreman sam odstupiti. No prije toga moramo pokušati postići kompromis. Moje su mogućnosti ograničene i, ako sindikati nastave ustrajati u nekim zahtjevima, trebat će promijeniti adresu pregovora, odnosno otići u Vladu jer upravo je ona donijela koncesionarski ugovor i nadležna je za sve oko njega – rekao je Peović te dodao da je zbog štrajka do 13 sati otkazano osam letova.

Iz Zračne luke Zagreb izvijestili su da je u 16 sati ponovno uspostavljen prihvat i otprema putnika te zrakoplova u punom opsegu. Istaknuli su da očekuju da će se u vrlo kratkom vremenu promet potpuno normalizirati. U međuvremenu nastavljaju se pregovori s predstavnicima koordinacije sindikata oko predloženih izmjena kolektivnog ugovora. Također obavještavaju putnike koji su planirali putovanje prema ili iz Zračne luke Zagreb početkom idućeg tjedna da postoji mogućnost nastavka štrajka u ponedjeljak.

Komentara 113

PA
papa9087
18:23 18.11.2011.

ankica - mađari imaju \"hub\" i radi se o ekonomiji obujma. American ili Delta naplaćuju za taj let koliko naplaćuju, jer ih Budapest ne \"oguli\" da sparkiraju taj svoj Boeing 767-300 na pistu. Imaju putnike, load faktore i eto radee ljudi. Bave se ekonomijom, a ne samoupravljanjem za lijenu bagru.

ZI
ziga
13:23 18.11.2011.

Evo ga napokon na plakatu kakav zaslužuje Tonči... LOPINA!!!!

RE
redikulozni
16:56 18.11.2011.

Štrajka se svuda u svijetu i baš su štrajkovi planirani da budu u vrijeme kad je najveća gužva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije