Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odisejeva zora

Gadafi poručio Libijcima: Nastavite s borbom. Pobijedit ćemo!

gadafi
Printscreen Bab el Azizia
22.03.2011.
u 08:55

Američki avion srušio se u polje u blizini pobunjeničkih uporišta kod Bengazija, pobunjenici su spasili pilota

23.40 sati Barack Obama skratio je svoj posjet Južnoj Americi kako bi održao sastanak sa svojim sigurnosnim vijećem oko sukoba u Libiji, priopćila je Bijela kuća

23.10 sati Američka državna tajnica Hillary Clinton poručila je za ABC kako nema govora da se nekoga eliminira, no istovremeno smatra kako je miroljubiva, stabilna i jednoga dana demokratska Libija teško ostvariva ukoliko Gadafi ostane na vlasti.

22.46 sati Moamer Gadafi obratio se večeras libijskom narodu putem televizije pozvavši ih da nastave s borbom, prenosi Reuters.
- Vjerujem da ćemo na kraju pobijediti, Ostajem ovdje, ovo je moj dom...Ima puno onih koji se protive ovom nepravednom napadu koji krši povelju UN-a, rekao je Gadafi komentirajući napad na Libiju. Poručio je kako libijsku protuzračnu obranu čine libijski ljudi.

21.58 sati Saudijska Arabija poduprijeti će operacije u Libiji. Britanski ministar David Cameron razgovarao je danas s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije. "Saudijski princ dao je veliku potporu ciljevima koalicije i postupcima međunarodne zajednice", navodi se u priopćenju danom nakon sastanka.

21.40 sati SAD očekuje veće sudjelovanje Arapskih država u operacijama u Libiji u narednim danima, prenosi Reuters

21.35 sati Francuska Vlada izvjestila je kako su se predsjednik Nicolas Sarkozy i američki predsjednik Barack Obama složili u tome da NATO treba "stati" iza operacija u Libiji, javlja AFP.

21.20 sati Libijska vlada rekla je kako će u sljedećih nekoliko sati osloboditi trojicu novinara zatočenih u njihovoj državi, prenosi AFP. Naime, AFP-ovi novinari Dave Clark i Roberto Schmidt te fotograf Getty Images-a Joe Raedle zatočeni su od strane libijskih snaga u subotu blizu grada Ajdabiya na istoku države.

20.45 sati Najmanje šest mještana ozlijeđeno je kada su se američke snage pojavile i ispalile vatru na stanovnike kako bi spasili svog pilota iz aviona F-15 koji se srušio nedaleko od Bengazija, izvjestio je  Channel 4 News.  
"Uzmenireni smo pucnjavom jer da su nam dali šansu, predali bi im oba pilota", rekao je za Channel 4 News vojni policajac Omar Sayd. U tom je napadu navodno stradao i jedan dječak kojem će morati amputirati nogu.

19.57 sati Protuzračne vatre i glasne eksplozije čuju se u Tripoliju, prenosi Reuters

19.44 sati Hussein el Warfali, zapovjednik Gadafijeve vojske, ubijen je u blizini Tripolija, javlja Al Jazeera

18.52 sati Ruski premijer Vladimir Putin rekao je da oni koji su odgovorni za civilne žrtve u Libiji bi se "trebali pomoliti za spas vlastitih duša", prenosi Reuters

17.55 sati Novinar Daily Telegrapha izvještava kako je šest civila ubijeno i ozlijeđeno u pucnjavi iz američkog helikoptera koji je došao spasiti pilota iz aviona F-15 srušenog kraj Bengazija

17.43 sati Gadafijevo ratno zrakopolovstvo smanjeno je do točke u kojoj "neće imati negativan utjecaj" na provođenje zračnih napada koalicije, rekao je Samuel Locklear te dodao kako Gadafijeve trupe još uvijek napadaju civile u Misrati

17.35 sati Katarske snage također će se pridružiti koaliciji u operacijama u Libiji do vikenda, kazao je  Samuel Locklear, zapovjednik američke mornarice za područje Europe i Afrike, prenosi Reuters

17.25 sati Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe pozvao je na osnivanje posebnog ministarstva vanjskih poslova koalicije koje bi nadgledalo operacije u Libiji, javlja BBC

16.52 sati Najmanje 10 ljudi poginulo je u bombardiranju grada Zintana na zapadu Libije, prenosi Reuters

16.45 sati Situacija u gradu Zintan u blizini granice sa Tunisom se polako smiruje. BBC-ev svjedok javlja kako je "trenutačno mirnije nego što je to bilo ujutro. Gadafijeve snage su se povukle, no 50 do 60 tenkova skupilo se na sjevernom ulazu u grad, a Gadafijeve trupe su prekinule dovod struje".

16.35 sati AFP javlja kako se nastavlja borba između Gadafijevih trupa i pubunjenika u gradu Yafran koji se nalazi oko 130 kilometara jugozapadno od Tripolija. Danas i jučer ondje je najmanje devet osoba poginulo

14.39 sati Humanitarne organizacije i dalje čekaju da ih se pusti u Libiju kako bi pomogle civilima.

13.40 sati Daily Telegraph objavio je da se američki zrakoplov srušio u blizini pobunjeničkih uporišta kod Bengazija. Oba člana posade u američkim su rukama.

"Oko jedan sat poslije ponoći čuli smo zrakoplove iznad nas. Nakon toga čuli smo eksploziju i kruženje aviona. Pretpostavili smo da je pogođen, a kad smo stigli, vidjeli smo srušeni avion", ispričao je za Reuters jedan mještanin.

>>Saveznici blizu dogovora o Libiji

12.17 sati Američko vojno zapovjedništvo tvrdi da je drugi član posade iz srušenog zrakoplova također spašen.

11.50 sati Turska nikad neće uperiti oružje u Libiju, kazao je turski premijer Tayyip Erdogan i dodao da bi se vojna operacija trebala provoditi pod kontrolom UN-a.

11.40 sati Broj poginulih u ponedjeljak u borbama u Misrati popeo se na 40, kaže stanovnik grada za Reuters. Snage odane Gadafiju ubile su u utorak pet osoba od čega su četiri bila djeca, kazao je glasnogovornik pobunjenika za AFP.

11.17 sati Voditelj je na televiziji Al-Libya prikazan s automatskom puškom u studiju te obećao da će se boriti do "posljednje kapi krvi".

11.03 sati Telegraph javlja da se američki ratni zrakoplov F-15E Eagle tijekom noći srušio u polje. Vjeruje se da je uzrok pada mehanički kvar. Američko vojno zapovjedništvo u Africi potvrdilo je pad zrakoplova dodavši da nije poznato gdje se točno srušio, ali da su pobunjenici spasili pilota dok se za serviserom još traga.

10.50 sati Španjolski zrakoplovi pridružili su se akciji u Libiji.

10.01 sati Liječnik iz Misrate kazao je za BBC da je njihova klinika nakon šest dana granatiranja puna ranjenika. "Nemamo više kreveta za liječenje pacijenata. U gradu nema svjetla. Nije bilo komunikacije 10 dana i nema vode za više od jednog tjedna. A dalje se nastavlja teško granatiranje. Situacija je ozbiljna. Međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost. Od jučer smo primili 125 ozlijeđenih, uključujući cijelu obitelj s četvero djece u čiji je automobil pucano dok su pokušavali napustiti vozilo. Ne možemo to više izdržati", kazao je liječnik.

9.55 sati Gadafijeve snage uhitile su u subotu tri zapadna novinara (dvojica iz AFP-a) između Tobruka i Ajdabiye.

9.47 sati Libijska vlada zatražila je od UN-a hitan sastanak Vijeća sigurnosti o vojnoj akciji u Libiji. Sastanak bi se trebao održati u četvrtak, točno tjedan dana od donošenja Rezolucije 1973 o zoni zabrane leta.

Kako je izvijestila libijska vlada, u trećoj noći napada zapadne koalicije na Libiju ubijeno je još civila. Eksplozije i protuzračna paljba odjekivali su Tripolijem u blizini rezidencije Moamara al-Gadafija.

>>Tri scenarija Gadafijeva odlaska – ubojstvo, predaja ili uhićenje

Prema pisanju BBC-a nebo iznad Tripolija osvjetljavali su meci protuzračne obrane. Libijska televizija izvijestila je da su glavni grad bombardirali "križarski neprijatelji".

– Ovi napadi neće uplašiti libijski narod – rečeno je na televiziji.

>>Libijska vlada: Naoružavamo svoj narod i borit ćemo se do kraja!

Akcija Odisejeva zora nastavljena je i napadom na radarska postrojenja u dvije baze protuzračne obrane na istoku Libije, piše Al Jazeera. Baze su istočno od pobunjeničkih uporišta u Bengaziju.

Nastavljene su i borbe pobunjenika i Gadafijevih snaga unatoč tome što je libijska vlada proglasila primirje.

Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je da je politika SAD-a za Gadafijev odlazak te da SAD za provođenje te politike ima "širok spektar alata". Ujedno je naglasio da je akcija usmjerena zaštiti civila.

>>Sve o intervenciji u Libiji čitajte u našem specijalu

Komentara 787

ST
Stockholm
12:42 22.03.2011.

22.03.2011. u 12:34h info_punkt je napisao/la: to je televizijska demokracija uz pivo i čips... ************************************************** Idi u Sjevernu Koreju, tamo ces biti sretan. Samo jedan program, gdje se danonocno slavi komunizam i revolucija - i ni cipsa a ni pive. Idealno za tebe.

OB
-obrisani-
19:27 22.03.2011.

Što Slovenci koriste za nadgledanje zračnog prostora? Vojnika na vrhu Triglava.

OB
-obrisani-
14:38 22.03.2011.

zdravo,brate.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije