Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATO

Saveznici blizu dogovora o Libiji

turski premijer
Reuters
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
22.03.2011.
u 14:15

Turski premijer Erdogan kaže da bi Ankara sada poduprla NATO-ovu ulogu u Libiji “ako se ona ne pretvori u okupaciju”

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), koje već danima na veleposlaničkoj razini vijeća o NATO-ovu sudjelovanju u misiji Odisejeva zora, suglasilo se u utorak o dvama uz Libiju povezanim operativnim planovima: vojnome osiguravanju humanitarne misije te nadzoru embarga na oružje. Najsporniji plan sudjelovanja ili  preuzimanja zapovijedanja nad zaštitom libijskih građana od vojnih napada te nadzorom zone zabrane letenja, ostavljen je za nastavak sjednice u kasnijim poslijepodnevnim satima.

Prema izvoru koji sudjeluje na sastanku, i o tome je konačno moguć dogovor, koji je  do sada blokirala Turska. Turci, koji se smatraju strateškom sponom Zapada prema Bliskom istoku, našli su se vrlo uvrijeđeni što ih francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nije bio pozvao na summit u Pariz pred sam početak napada na Gadafijeve vojne položaje. Stoga su svoju blokadu objašnjavali željom da ne ugroze svoj položaj u arapskome i islamskome svijetu. 

No, kako su i Arapska liga i Organizacija islamske konferencije osudile Gadafijev režim, taj je izgovor izgubio uvjerljivost. Sada turski premijer Recep Tayyip Erdogan kaže da bi Ankara “mogla poduprijeti NATO-ove napore, ali samo ako se oni ne pretvore u okupaciju”, što i nije obznanjeni cilj. No, prema Erdoganovim riječima, čini se da on ne isključuje kopnenu invaziju.

– NATO bi u Libiju trebao ući samo da osigura da Libija pripadne Libijcima, a ne kako bi drugima raspodijelio njezine prirodne izvore i bogatstva – izjavio je Erdogan tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji.

Komentara 2

ST
standup
17:43 22.03.2011.

..visé stoljecá Turci su naseljeni na ta podrucja,..obicno su Autohtoni imaju svoje-Gradove i nisu se previsé-misáli sa domacím stanovnistvom, jos´od Otomanskog Carstva.., tako da Turki igraju osim u NATOu i vaznu politicku ulogu ..!!

SI
sinaj
14:32 23.03.2011.

Novinari VL daleko od dogovora s Borisom Trupčevićem jer je on gazda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije