Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strava

Bolesnog dječaka (12) vršnjaci silovali u vrijeme odmora

\'unutrasnja...zagreb...12.10.2006.  nasilje u skoli, tucnjava, maltreiranje, ucenici,  foto: goran stanzl\'
Goran Stanzl/Arhiva VL
27.09.2012.
u 10:24

Majka kaže da su joj sina u zahodu zlostavljala trojica dječaka, institucije tvrde da napad nije dokazan

Ima dvanaest godina, ali ne ide u školu još od studenog prošle godine. U školu za djecu s posebnim potrebama na sjeveru Hrvatske prestao je ići nakon što su ga seksualno zlostavljala tri dječaka, njegovi vršnjaci iz razreda. Barem tako uvjerava njegova majka dok pokazuje medicinski nalaz na kojem kao dijagnoza stoji: seksualno zlostavljan.

Tog zimskog dana trojica dječaka na malom odmoru u zahodu skinula su mu, kaže majka, gaće i stavila mu prst u anus. Nakon toga ti su mu dječaci, priča majka, rekli “da mu se ništa nije dogodilo i neka to zaboravi”.

Bez psihološke pomoći

– Kada se vratio u razred, rekao je što se dogodilo profesorici likovnog, ali ona mu je samo rekla da se smiri, popije malo vode i nastaviti crtati – kazuje majka, kojoj je dječak s posebnim potrebama, koji je kao dijete proveo dosta vremena na psihijatriji, sve ispričao čim je stigao kući, a ona je ostala šokirana. Stražnjica mu je bila crvena, ali nije bilo drugih ozljeda.

– Odmah sam se obratila školi, policiji i liječniku – kaže majka.

Od tada dječaka nije vodila na nastavu, a za njega nitko iz škole nije pitao dva mjeseca. Mjesec dana poslije incidenta obratila se psihijatrici, ali ta je specijalistica, kaže majka, odbila primiti dijete jer nije bilo naručeno, uz komentar: “Ako ste čekali mjesec dana, znači da nije hitno.” Policija je obavila istragu, no Državno odvjetništvo nakon kaznene prijave (koja sama po sebi ne znači ništa ako nema presude, odnosno ako zločin nije dokazan) nije moglo progoniti djecu jer još nisu kazneno odgovorna, a osim toga, mentalno su zaostala. S druge strane, majka dječaka tvrdi da je jedan od trojice dječaka u Centru za socijalnu skrb priznao što se dogodilo.

– Unatoč tome nitko od te djece nije kažnjen, oni i dalje normalno pohađaju školu, a moje mora biti kod kuće – ljutito govori majka.

Odbila je prijedlog nastavnika da dječaka prebace u drugi školski odjel kako više ne bi išao u razred s trojicom bivših prijatelja koji su ga, tvrdi, seksualno napali. Umjesto toga dogovorena je nastava kod kuće pa je dječaku do kraja prošle školske godine svakodnevno na dva sata dolazila nastavnica. Majka time nije zadovoljna jer, kaže, da su dva sata premalo za dječaka od dvanaest godina. Pokušala ga je upisati u običnu osnovnu školu, no ondje dijete, kaže, nisu htjeli primiti uz obrazloženje da nemaju uvjete za dijete s posebnim potrebama poput njezina.

Druge škole za djecu s posebnim potrebama nema u njihovoj blizini pa bi se dječaka trebalo izdvojiti iz obitelji. Majka je ove školske godine pak odbila nastavu kod kuće. Želi ili da joj sin ide u školu sa zdravom djecom ili da se u nekoj drugoj školi napravi poseban razred za djecu poput njezina sina.

Ne može prihvatiti istinu

Sve nadležne institucije reagirale su žurno nakon incidenta i zaključile da napad nije dokazan, odnosno pitanje je je li bilo zlostavljanja. U Ministarstvu obrazovanja kažu da “ni škola, ni inspekcija, ni nadležno tijelo progona nisu utvrditi istinitost navoda prijave”. Škola je predložila pomoć psihologa za dječaka, što je majka odbila. Pozadina cijele priče je, neslužbeno doznajemo, što se majka ne može pomiriti s time da joj dječak treba posebnu skrb, odnosno silom ga želi ga upisati u redovitu školu.

>>VIDEO: Silovali zatvorenike drškom metle, Gruzijci traže pravdu

Ključne riječi

Komentara 27

AL
alapača
10:54 27.09.2012.

ne znam kako drugima, ali meni je neprihvatljiv pravni sustav u kojem za počinjeno nasilje nitko ne odgovora, niti žrtva ima od ikoga tražiti zaštitu i zadovoljštinu. ne mislim samo na ovaj slučaj.

BS
bstrabi2
10:55 27.09.2012.

Ravnatelja škole,a i nastavnike .Sve u zatvor,a ne otkaz....

OG
Oger
10:48 27.09.2012.

Pa kakve ucitelje mi to imamo ? Uciteljica likovnog mu je rekla nek' popije casu vode i dalje crta !!! Zar nije ona bila ta koja je odmah morala upaliti sva svjetla? Ili je to u Hrvatskoj normalno da see takve stvari zataskavaju ? Primjer je dala crkva u slucaju Brajsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije