Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBI ET ORBI

VIDEO Blagoslov pape Franje na Uskrs: Pozvao na prekid vatre u Gazi, obratio se i zapadnom Balkanu

FILE PHOTO: Pope Francis leads Passion of the Lord service in St Peter's Basilica, Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS
1/3
31.03.2024.
u 14:57

Papa se u obraćanju posebno osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se "više ne znaju smijati" i koja se pitaju "čemu tolika smrt i razaranja"

Papa Franjo pozvao je u nedjelju u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva. Obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra, Papa je rekao da su mu u mislima "ponajprije žrtve brojnih sukoba koji se vode u svijetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini". 

"Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovno apeliram da se zajamči mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. listopada prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze", rekao je Franjo.

Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se "više ne znaju smijati" i koja se pitaju "čemu tolika smrt i razaranja". Papa se obratio i zemljama zapadnog Balkana. "Posebno mi je u mislima zapadni Balkan gdje se čine značajni koraci prema integraciji u europski projekt. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Europu i čitav svijet", rekao je. 

Naglasio je da je rat "uvijek apsurd i uvijek poraz" i da se "ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima". Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Libanon, da treba poticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti u koštac s krijumčarima ljudi. 

POVEZANI ČLANCI:

"Neka uskrsno svjetlo prosvijetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svjesni vrijednosti svakog ljudskog života kojeg treba prihvatiti, štititi i ljubiti", rekao je 87-godišnji Franjo koji je slabog zdravlja proteklih tjedana pa je morao propustiti procesiju Križnog puta u rimskom Koloseumu na Veliki petak.

>> VIDEO Uskršnja fritaja od 1500 jaja i 10kg šparoga tradicionalno se priprema na pulskoj tržnici

Ključne riječi

Komentara 2

XX
XXXL
22:09 31.03.2024.

Okorjeli ljevičar i rusofil, kojemu je idol Fidel Castro. Bolje bi bilo da jednostavno šuti i čeka da dođe neki pametniji nasljednik.

BE
beki11
15:21 31.03.2024.

Neka ostavi zapadni Balkan na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije