Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor na incident

Bjeliš studentima: Upad na sjednicu je nasilje, zaštitit ćemo se

\'unutrasnja....zagreb.....23.04.2009.  Sveuciliste, pravni fakultet - Rektor  Aleksa Bjelis, Radovan Fuks, ministar Dragan Primorac, press konferencija za novinare     Photo: Marko Lukunic/Vecernji l
Arhiva VL
09.06.2010.
u 11:14

- Takvo ponašanje ne poštuje akademska pravila, a naći ćemo način kako se zaštititi od njega - rekao je rektor ne objašnjavajući na što točno misli, pa čak ni hoće li za iduću sjednicu angažirati zaštitare.

- To je nasilje i zaštitit ćemo se od njega - poručio je rektor zagrebačkog Sveučilišta dr. Aleksa Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare nakon što je jučer stotinjak studenata nezadovoljnih najavljenim modelom plaćanja školarina, po kojem bi i na višim godinama besplatno studirali samo oni koji polože sve ispite s prve godine, upalo na sjednicu senata Sveučilišta u Zagrebu.

- Bili smo na trećoj od sedamnaest točaka dnevnog reda kada su upali studenti - otkrio je Bjeliš dodajući kako su neki od članova Senata priznali da su osjetili da se nad njima u tom trenutku provodilo nasilje.

Studenti: Nećemo dopustiti da nam poskupite menzu i dom

- Takvo ponašanje, kao i blokada nastave, ne poštuje akademska pravila, a naći ćemo način kako se zaštititi od njega - rekao je rektor ne objašnjavajući na što točno misli, pa čak ni hoće li za iduću sjednicu angažirati zaštitare kako bi spriječio ponovni upad studenata.

Jednako je izbjegao i odgovor hoće li tužiti studente koji su jučer prekinuli sjednicu te nazočnim članovima Senata pročitali napisani proglas u kojem su ponovili svoj cilj, a to je besplatno obrazovanje na svim razinama.

Kako je još za vrijeme čitanja većina članova Senata s rektorom i prorektorima napustila dvoranu, novu sjednicu Senata Bjeliš je najavio za koji dan.

Studentima je poručio kako je kao i do sada spreman na razgovor, ali da nikako ne može podržati ovakav način ponašanja na Sveučilištu.

Na konferenciji je spomenut i dug države prema Sveučilištu od 69 milijuna kuna, za tekuće poslovanje, koji je u najtežu poziciju doveo Muzičku akademiju koja je zbog toga dovela egzistenciju vanjskih suradnika pod upitnik.

Bjeliš se osvrnuo i na rad uza studij rekavši da ga ne podržava, ali da je on mnogim studentima jedini način da osiguraju stanovanje i obrazovanje u Zagrebu.

- Sada na tržištu imamo samo komercijalne banke, nedostaju nam subvencionirani državni krediti prilagođeni sustavu obrazovanja - smatra rektor zagrebačkog Sveučilišta.

 

Komentara 33

MA
maxresist
12:15 09.06.2010.

Ista ta ekipa tjednima se izležava u Varšavskoj,organizira festivale socijalističkog filma,sada gay paradu. Proučavaju komunističke manifeste i za cilj imaju revoluciju i grčki scenariji. Popularno se zovu i anarhosindikalisti.

MA
maxresist
13:25 09.06.2010.

Znači digli su se iz varšavske,nadam se da je u međuvremenu stigla deratizacija,smrad je nepodnošljiv.

TE
Televizor
11:33 09.06.2010.

studentske prosvjede su uzurpirali ljevičarski ekstremisti sa filozofskog. mala grupica ljudi( do 10-ak) koja organizira kružoke o marksu, objavljuje proglase, tekstove, poziva na klasnu borbu itd...jedino što im fali je hrabrost, tito bi ih se posramio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije