Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠLI GA U ŠATORU

Bizaran slučaj: Student (17) iz Kine žrtva 'kibernetičke otmice' u Americi

Slučaj 'kibernetičke otmice' u Americi
Foto: Policija okruga Riverdale, Utah, SAD
1/3
03.01.2024.
u 11:07

Nakon što je nestao iz srednje škole, kineski tinejdžer Kai Zhuang (17) pronađen je živ, ali prestrašen u improviziranom šatoru u planinama blizu Brigham Cityja. Policija tvrdi da je postao žrtva "kibernetičke otmice", a njegovi roditelji su platili otkupninu od 80.000 dolara nakon što su dobili fotografiju sina.

Policija u Utahu otkrila je kineskog tinejdžera, Kaja Zhuanga (17), koji je bio sam i izložen hladnoći u improviziranom šatoru nakon što je postao žrtva "kibernetičke otmice". Izvješće policije iz Riverdalea otkriva da je Kai nestao u četvrtak iz svoje srednje škole, a njegovi roditelji u Kini su stupili u kontakt sa školom nakon što su primili fotografiju svog sina i platili 80.000 dolara otkupnine na bankovne račune u Kini, suočeni s "stalnim prijetnjama otmičara".

Policija je locirala Zhuanga u nedjelju u improviziranom kampu u planinama blizu Brigham Cityja, piše CNN. Pronašli su ga "živog, ali izrazito hladnog i prestrašenog", s obzirom da je slijedio upute svojih cyber-otmičara o izolaciji. Kada su ga pronašli, Zhuang nije imao izvor topline unutar šatora, koristeći samo topli pokrivač, vreću za spavanje, ograničenu količinu hrane i vode te nekoliko telefona koji su vjerojatno korišteni za provođenje cyber otmice.

Vatrogasci Brigham Cityja pregledali su Zhuanga zbog problema vezanih uz prehladu. Nisu utvrdili ozbiljne zdravstvene probleme te su mu ponudili cheeseburger koji je zatražio. Prema priopćenju, Zhuang je također izrazio želju da komunicira sa svojom obitelji kako bi se uvjerio u njihovu sigurnost.

POVEZANI ČLANCI:

Više od tjedan dana prije nego što je prijavljen kao nestao, policija u Provu pronašla je Zhuanga 20. prosinca dok je navodno pokušavao kampirati. Zabrinuti za njegovu sigurnost, policijski službenici organizirali su njegov povratak u Riverdale te kontaktirali obitelj kod koje je živio kao student na razmjeni. Policija Riverdalea izjavila je u nedjelju da se Zhuangom  "manipuliralo" i da su ga "kontrolirali kibernetički otmičari", ali on to nije s nikime podijelio.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)

U četvrtak su policijski službenici posjetili dom Zhuangove privremene obitelji koja je izjavila da nisu bili svjesni da je Zhuang nestao. Navode kako je bio je kod kuće noć prije, čuli su ga rano tog jutra, a policija nema dokaza da je nasilno odveden iz kuće. Policija Riverdalea surađivala je s FBI-em, američkim veleposlanstvom u Kini i kineskim dužnosnicima kako bi locirali Zhuanga.

POVEZANI ČLANCI:

Prema informacijama koje su dobili od FBI-a, drugi strani studenti na razmjeni, posebno kineski, bili su žrtve sličnih prijevara "kibernetičke otmice" u SAD-u. Počinitelji prijete studentima, nalažu im izolaciju, prate ih putem video poziva i zahtijevaju otkupninu od njihovih obitelji.

VIDEO Na cesti kod Sv. Ivana Zeline jurio bik: 'Nije upalio dnevna svjetla!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije