Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruko ubojstvo

Bivši vođa ETA-e Garcia Gaztelu osuđen na 105 godina zatvora

francisco javier garcia gaztelu txapote
AFP/PIXSELL
07.11.2011.
u 17:45

Txapote je naručio atentat na baskijskog socijalista Fernanda Buesu, a uhvaćen je 2001. godine.

Bivši vojni vođa ETA-e Francisco Javier Garcia Gaztelu osuđen je na 105 godina zatvora zbog naručivanja atentata na političara Fernanda Buesu, objavljeno je u ponedjeljak. Baskijski socijalist Buesa i njegov tjelesni čuvar ubijeni su u veljači 2000. godine automobilskom bombom, a Garcia Gaztelu uhićen je 2001. godine.

Kako prenosi CNN, 45-godišnji Garcia Gaztelu, poznat i pod imenom Txapote, dobio je po 30 godina za ubojstvo Buese i njegova tjelesnog čuvara, po 13 godina za dvoje ljudi koji su ozlijeđeni u napadu, te ostatak zbog prouzročene štete.

Ovo je inače prva presuda pripadnicima ETA-e na Nacionalnom sudu od kada je ta baskijska teroristička organizacija prošli mjesec najavila prekid oružanih aktivnosti. Organizaciju se tereti za 829 ubojstava koja su njezini članovi počinili tijekom višedesetljetne borbe za nezavisnu baskijsku državu.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
22:21 07.11.2011.

One will fall a hundred will rise ! ..... propali imperijalisti španjolci NIŠTA nisu naučili od povijesti ....

OB
-obrisani-
23:19 07.11.2011.

ma, pusti ih..... talibani

I4
IQ 40
01:07 08.11.2011.

Zivjela slobodna, nezavisna, suverena Baskija, Skotska, Ulster, Korzika, Ungurija, Osetija, Ingusetija, Holandska Gvajana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije