Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISIJA USPJELA

Bivši predsjednik Carter ishodio oslobađanje američkog učitelja

carter gomes
AFP/PIXSELL
Autori: sd, zb
25.08.2010.
u 22:06

Gomesa je, kako navodi CNN, zbog humanitarnih razloga amnestirao sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter uspio je u Sjevernoj Koreji ishoditi oslobađanja američkog državljanina Aijalona Mahlija Gomesa iz tamošenjg zatvora. Tridesetogodišnji Gomes iz Bostona uhićen je u siječnju zbog nelegalnog ulaska u Sjevernu Koreju te je osuđen na osam mjeseci prisilnog rada i novčanu globu od 700.000 dolara. Prema navodima sjevernokorejskih medija on se prošlog mjeseca pokušao ubiti "zbog frustracije što ga američka vlada nije uspjela osloboditi".

Carter i Gomes zajedno su otputovali iz Pyongyanga. U SAD su stigli u večernjim satima, a na aerodromu u Bostonu dočekala ih je Gomesova obitelj. Carterova zaklada, kako prenosi CNN, priopćila je da je Gomesa "zbog humanitarnih razloga amnestirao Kim Jong-Il". State Department je pozdravio potez Sjeverne Koreja i zahvalio Carteru, koji se sjevernokorejskim vlastima ispričao zbog Gomesovog ilegalnog prelaska granice.  Carter se nije sreo sa sjevernokorejskim vođom.

Carteru ovo nije prvi posjet Koreji. On kao bivši američki predsjednik pomogao razrješiti prvu korejsku nuklearnu krizu prije 16 godina. Iako se i sada radi o formi "privatnog posjeta" pretpostavlja se da će ovom posjetom Carter pokušati smanjiti napetosti u odnosima SAD-a i Sjeverne Koreje.

Komentara 11

OB
-obrisani-
23:28 27.08.2010.

Sve mi se cini kako ovaj forumas golo ne voli Cartera radi njegove kritike Izraela Udariti po Carteru koristiti kaubojskogusarsku nepravdu naspram Hrvata je stvarno nisko .......ali zaigrati na tu kartu uvijek pali kod Hrvata barem tako on misli--------- Inace ovaj golo nije puno primjecen da mu je stalo do hrvatskih generala

BA
Babaroga
08:08 26.08.2010.

Carter je faca zasebnog kalibra. Ako se tko sjeća talačke krize u Iranu u američkoj ambasadi koja je trajala preko godine dana., Carter ju je riješio 5 minuta nakon što je odstupio s vlasti, u trenutku kada je Regan imaoo ruku na Bibliji i recitirao prisegu. I nakon što je prestao biti predsjednik putuje svijetom i zalaže se za razne mirovne procese poput ovog.

GO
golo
21:22 27.08.2010.

na povratku iz koreje mogao se zaustaviti i u hag da zatrazi od prijatelja slobodu nevinim hrvatskim generalima koji su tamo radi prljave americke politike , nu on to nezna ili zaboravlja zaboravlja , pusti me njegovih dobronamjernih misija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije