Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Nowotny u istrazi rekao da je u Dinamu na ruke dobivao 100.000 eura mjesečno, a danas: 'Ne mogu se sjetiti'

Osijek: Luka Modri? svjedo?io na su?enju bra?i Mami? i ostalima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
26.09.2023.
u 13:18

Na maksimirski stadion Jens Nowotny stigao je kao brončani sa svjetskog prvenstva u rodnoj mu Njemačkoj. Bila je to senzacija, no uslijedila je ozljeda koja mu je naprasno okončala karijeru

– Igrao sam u Dinamu od kolovoza 2006. do prosinca 2006. U listopadu te godine ozlijedio sam koljeno i više nisam mogao igrati. Za Božić 2006. otišao sam liječniku u Njemačku, koji mi je rekao da će mi prije ili kasnije otići prednji križni ligamenti. Nakon toga odlučio sam završiti karijeru. Ugovor je raskinut u siječnju 2007., a Dinamo mi je do tada platio sve što je bilo ugovoreno.

Nisam primao od Dinama ništa u gotovini – izjavio je to u utorak na osječkom sudu bivši nogometaš Jens Nowotny, nekadašnji njemački reprezentativac, koji je svjedočio u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama. Na maksimirski stadion Jens Nowotny stigao je kao brončani sa svjetskog prvenstva u rodnoj mu Njemačkoj. Bila je to senzacija, no uslijedila je ozljeda koja mu je naprasno okončala karijeru s netom napunjene 33 godine.

Za šest mjeseci boravka u Dinamu Jens Nowotny dobio je ukupno milijun eura, uglavnom na ruke.

– Moj savjetnik razgovarao je oko mog dolaska u Dinamo i sve dogovorio sa Zdravkom i Zoranom Mamićem. Ja nisam s njima razgovarao o ugovornim stavkama, već o Dinamu i općenito o Hrvatskoj. Ne sjećam se za koji smo se iznos dogovorili. Morao bih pogledati ugovore koji se u Njemačkoj moraju čuvati deset godina zbog poreza. Način plaćanja nije bio utvrđen. Dio sam dobivao putem doznake, a dio u gotovini, pa sam to onda uplaćivao na svoj račun – ispričao je Nowotny.

POVEZANI ČLANCI:

Nije se mogao sjetiti kolika mu je bila mjesečna plaća, no podsjetili su ga kako je u istrazi rekao da je primao više od 100.000 eura mjesečno.

– Moguće je da je bilo tako, ali danas se ne mogu sjetiti – rekao je na sudu. Na upit tužitelja Tonćija Petkovića tko mu je predavao novac u gotovini, odgovorio je: "Zoran." 

– Ne sjećam se o kojim se iznosima radilo. Možda bih to mogao pogledati na računima banke, ali nisam siguran da ona i dalje radi – izjavio je. U istrazi je ispričao da je 100.000 eura mjesečno dobivao u gotovini, a 2000 do 3000 na doznake.

– Ne mogu se sjetiti, ali vjerojatno je tako kako ste pročitali – komentirao je.

Novac u gotovini dobivao je jednom mjesečno.

– Predavao mi ga je svaki put Zoran, ukupno pet-šest puta. Tako je bilo – rekao je Nowotny. Ne zna zašto mu je plaća isplaćivana u gotovini. – Kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno – kazao je svjedok.

Na upit odvjetnika Filipa Glavaša koji zastupa Zdravka Mamića objasnio je da je zaključio dva ugovora s Dinamom.

– Bila je presica gdje sam zbog javnosti potpisao jedan ugovor – rekao je. – Jesu li ti ugovori bili isti ili su se u nečemu razlikovali? – upitao je Glavaš.

– U hrvatskoj verziji bila je stavka da se svi prijašnji ugovori poništavaju, ali ne znam jesu li ti ugovori bili sadržajno različiti – odgovorio je svjedok te dodao kako je vjerovao da su to sadržajno dva ista ugovora.

POVEZANI ČLANCI:

– Jeste li na račun u banci uplaćivali i neka druga sredstva, osim ovoga što ste rekli da ste dobivali od Dinama? – nastavio je Glavaš.

– Na taj su račun uplaćivana samo sredstva koja su bila od Dinama, odnosno od Zorana – izjavio je Nowotny. Nije se mogao sjetiti uplate od 400.000 eura koja se vidi u pregledu njegova računa od 11. siječnja 2007. 

– Možda je to neka odšteta za raskid ugovora koju je moj savjetnik dogovorio sa Zdravkom i Zoranom – kazao je. Naveo je i kako je Dinamo trebao platiti porez na iznose od 100.000 eura koje je dobivao. Da nije bilo sporazumnog raskida ugovora, Dinamo bi mu morao, čulo se, isplatiti još tri milijuna eura neto.

Zadovoljna je ovim svjedočenjem bila Mamićeva obrana.

– Svjedok Jens Nowotny u današnjem iskazu potvrdio je da je na ime obveza koje su proizlazile iz njegova ugovora s NK Dinamom primio ukupno milijun eura u gotovini.

POVEZANI ČLANCI:

To je izuzetno bitno jer obrana Zdravka Mamića od samog početka ovog postupka tvrdi da su sva sredstva koja su podignuta s računa Dinama u Austriji korištena isključivo za podmirenje obveza Kluba, kao što je to bio slučaj i s igračem Nowotnyjem – komentirao je odvjetnik Glavaš. Podsjetimo, optužnicom se Zdravka Mamića tereti da je s Dinamova računa u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio za osobne potrebe.

– Upravo su sredstva s tog računa omogućila zaključenje sporazumnog raskida s igračem Nowotnyjem čime je Dinamo angažmanom Zdravka Mamića oslobođen plaćanja daljnjih obveza po ugovoru koje su prema iskazu Nowotnyja iznosile približno 3 milijuna eura – zaključio je Glavaš.

>> VIDEO Dalić objavio popis: Livaja opet među vatrenima, vraća se još jedno poznato ime

 

Ključne riječi

Komentara 20

ZP
Zabranjen pristup
13:59 26.09.2023.

Sta je tu sporno? Placa se smije isplacivati u gotovini

PO
Poletarac101
14:03 26.09.2023.

Bačena lova...Ni badave ga ne bih uzeo

21
215794
16:38 26.09.2023.

Mamic i Dinamo bio je svjetsko cudo? Klub koji je prodavao ulaznice po 10 kuna ispada da je bio najbogatiji na svjetu Mamic pokro ovo ono koliko vidim svima je platio dobro stajao financijski najbolji klub u Hrvatskoj i okruzenju i kako to da je jos pokraden??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije