Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje mamićima

Silvio Marić: Dobio sam na ruke 80.000 eura dok sam igrao u Dinamu, bilo je toga još, ne sjećam se detalja

Zagreb: Sportski direktor NK Rudeš, Silvio Marić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
19.09.2023.
u 12:11

Silvio Marić u tri je navrata bio nogometaš Dinama, u razdoblju od 1992. do 1999., zatim od 2001. do 2003. i na koncu od 2005. do 2006. godine

Bivši nogometaš Silvio Marić sjeo je na klupu za svjedoke u nastavku suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću i još petorici optuženima za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama, u sklopu zločinačkog udruženja. Svjedočiti su trebali i Niko Kranjčar te Mirko Lulić, no za njih nije uredno iskazana dostava poziva pa se nisu ni pojavili.

Ispitivanje Silvija Marića bilo je vezano za optužbe koje se odnose samo na Zdravka Mamića, odnosno treću optužnicu za izvlačenje novca iz Dinama, a koja je kasnije spojena s drugom optužnicom, gdje je ukupno sedam okrivljenika. Po tome, Zdravka Mamića se tereti da je s računa Dinama u Klagenfurtu, kojega je sam otvorio kao izvršni direktor kluba, ali bez znanja klupskih čelnika, podigao 2,2 milijuna eura pa ih potrošio u privatne svrhe. Obrana, pak, tvrdi kako su tim novcem isplaćivani igrači Dinama.

Marić se u osječkoj sudnici prisjetio kako mu je Dinamo isplaćivao plaću i da je dio ugovorenih godišnjih rata (svojevrsnih bonusa uz plaću, nap.a.) dobivao na ruke, a za što je potpisivao potvrde o primitku.

- Ne znam je li još netko od igrača dobivao novac na identičan način, to su privatne stvari.

POVEZANI ČLANCI:

Ne znam precizno koliko mi je puta isplaćivana ugovorena plaća na ovakav način, no jednom se radilo o iznosu od 80.000 eura, i to je bilo posljednji put. Netko mi je od vodećih ljudi kluba tada rekao da dođem u računovodstvo, ja sam u gotovini preuzeo 80.000 eura i za to potpisao potvrdu – rekao je Marić.

Na upit suca Davora Mitrovića je li to iskakalo od uobičajene prakse, Marić je odgovorio kako je "plaća išla preko računa, a ovo je u pitanju bila ugovorna rata".

- Ovakva isplata, gdje sam potpisivao potvrde, nije bila uobičajena jer smo prethodno sve dobivali preko računa. Između mene i Dinama nije bilo nikakvih sporova, sve smo riješili kako je dogovoreno. Takve isplate u gotovini dogovorio sam sa Zdravkom Mamićem – kazao je svjedok.

Na upit tužiteljstva od koga je u računovodstvu primio spomenuti novac, odgovorio je kako se ne može sjetiti.

- Nisam sigurna ni jesam li ga primio u računovodstvu ili mi ga je netko donio u klupske prostorije – odgovorio je.

- Je li vam objašnjeno zašto se isplaćuje novac u gotovini, a ne preko računa? - upitao ga je USKOK-ov Tonći Petković.

- Nije bilo previše objašnjavanja, rečeno mi je da to takva procedura i da potpišem potvrdu – odgovorio je svjedok.

GALERIJA Nastavlja se suđenje Mamićima

Zagreb: Sportski direktor NK Rudeš, Silvio Marić
1/11

- Sjećate li se što ste dalje s tim novcem radili, jeste ga položili na račun, platili porez? - nastavio je tužitelj.

- U aneksu ugovora pisalo mi je da klub preuzima sva ostala plaćanja, pa tako i porez, dakle, to je bila moja neto plaća. Ne sjećam se što sam napravio s tih 80.000 eura – kazao je Marić.

Petković mu je potom pokazao tri potvrde iz sudskog spisa, a Marić je potvrdio kako su na dvije njegovi potpisi, dok je za treću rekao kako na njoj nije njegov rukopis. Prepoznao je svoj potpis ja potvrdi za isplatu navedenih 80.000 eura.

Silvio Marić u tri je navrata bio nogometaš Dinama, u razdoblju od 1992. do 1999., zatim od 2001. do 2003. i na koncu od 2005. do 2006. godine.

- Znala je kasniti isplata plaće, ne sjećam se u kojem periodu, ali na kraju su uvijek bile isplaćene – rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

Mamićev odvjetnik Filip Glavaš predočio mu je potvrdu na kojoj piše, pročitano je, da je Silvio Marić 26. listopada 2002. primio 50.000 eura od Zdravka Mamića kao dio njegove ugovorne rate.

- Da, ta je potvrda pisana mojom rukom, ali se ne sjećam danas da sam novac primio od neke konkretne osobe koju bih mogao imenovati na sudu – komentirao je svjedok.

Glavaš mu potom predočava dio njegovog iskaza iz istrage 2018., gdje je rekao da je primio tih 50.000 eura od Zdravka Mamića.

- Jednostavno se ne mogu sjetiti. Ne kažem da to nije bio on, ali ne mogu se sjetiti – izjavio je Marić.

Nije se mogao sjetiti je li dobio ikakav iznos od transfera 1999. iz Dinama u Newcastle United.

VIDEO 'Kad bi se to prebilo, Dinamo bi još uvijek bio dužan milijune Zdravku Mamiću'

Ključne riječi

Komentara 21

EJ
ejStef
12:26 19.09.2023.

OK, postoji potvrda da je preuzeo novac i što sad? Navodno je Dinamo platio i sva davanja na te isplate. I sad je to na sudu. Zašto? Niti je isplata zabranjena, niti se utvrdila porezna prijevara da Dinamo na to nije platio poreze... Kakve ovo veze ima s bilo čim?

DE
Dex
13:10 19.09.2023.

Što ustvari DORH i Porezna tuže kad imaju sve potvrde i spise Porezne i FINA da je sve u skladu sa zakonom i svugdje plaćen porez i davanja? Po kojoj osnovi je uopće sud onda i pokrenuo proces .... jedinoo ako nije politički namješten kako bi se pričalo i psalo o Dinamu i mamiću a prigodno zaboravilo na pljačku Hajduka i proračuna RH preko njega od strane Sanadera i HDZ-a ....

BS
Blue_shirt
12:45 19.09.2023.

Šurjak i ekipa su 1997 pa nadalje u RH napravili dug od 140mil kn i nastavli dalje raditi preko računa u Austriji, gdje je porezna utvrdila da je Hajdug izbjegao platiti 40mil kn poreza. Naravno Sanader je otpisao Hajduku dug preko Kosorice za voih 140mil kn, a za umanjenje poreza od 40mil kn je slučajno vidi otišlo u zastaru. Kako to? Jednom klunu oprošteno samo u tom predmetu 180 mil kn i nema krivca, a drugi klub platio porez koji je istrazivan nekoloko puta i sve uredno evidentirano i placeno i sudi se evo vec 5godina se pozivaju svjedoci sa istim pitanjem "što ste učini sa novcem kojeg vam je klub isplatio temeljem ugovora i uredno evidentirao isplatu i uplatio porez.?" Kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije