Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznao krivnju

Bivši guverner nigerijske države Delta pronevjerio 250 mil. dolara

James Ibori
AFP/PIXSELL
28.02.2012.
u 13:10

Ibori je u Londonu bio blagajnik u trgovini kućanskih potrepština, a potom se preselio u Nigeriju i uspeo na političkoj ljestvici

James Ibori, jedan od najbogatijih i najutjecajnijih nigerijskih političara, priznao je krivnju za udruživanje i prijevaru čime je omogućio britanskoj policiji zapljenu ukradenog novca i njegov povratak Nigeriji. Ibori (49) u ponedjeljak je promijenio svoju prvotnu izjavu o krivnji i priznao krađu novca nigerijske države Delta, donosi Guardian, te pranje novca preko brojnih off-shore tvrtki. Priznao je prijevaru vrijednu više od 79 milijuna dolara, a zbrojivši ukupan iznos pronevjerenog novca, broj se penje na 250 milijuna dolara.

Tužiteljstvo je londonskom sudu objasnilo kako je Ibori priznao da je bio uključen u "krađu velikih razmjera, prijevaru i korupciju dok je bio guverner države Delta".

Kada se kandidirao za guvernera države Delta, Ibori je navodno krivotvorio rodni list na kojemu je promijenio datum rođenja kako bi sakrio prijašnje presude jer bi zbog prijašnjeg kažnjavanja bio isključen iz izbora.

– Ibori je na prijevaru postao javni službenik. Prevario je nigerijske vlasti i glasače. Upravo zbog toga nikada nije bio legitimni guverner države Delta – smatra tužiteljstvo.

Ibori je u Londonu bio blagajnik u trgovini kućanskih potrepština, a potom se preselio u Nigeriju i uspeo na političkoj ljestvici sve do mjesta guvernera. Kao guverner države Delta mjesečno je na kreditnim karticama trošio 200.000 dolara i posjedovao nekoliko Range Rovera. U vrijeme uhićenja pokušavao je kupiti zrakoplov vrijedan više od 30 milijuna dolara. Na zahtjev britanske policije 2010. uhićen je u Dubaiju, a prošle godine izručen je u Veliku Britaniju.

Njegova supruga Theresa Ibori, sestra Christine Ibori-Idie, ljubavnica Udoamaka Okoronkwo i londonski odvjetnik Bhadresh Gohil već su osuđeni zbog pranja novca.

Ključne riječi

Komentara 6

WA
wahr
13:39 28.02.2012.

Tipicni CV svakog politicara Kada se kandidirao za guvernera države Delta Ibori je navodno falsificirao rodni list na kojemu je promijenio datum rođenja kako bi sakrio prijašnje presude jer bi zbog ranijeg kažnjavanja bio isklučen iz izbora.

TO
Toni50
14:45 28.02.2012.

Kao naš Dr. Sanader sve je sam pojeo ...

LU
lutomirski
16:53 28.02.2012.

Taj bi idealan savjetnik bijo za Hrvatsku drzavu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije