Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mračna strana

Bildt je osuđivao Oluju, a branio Srbe nakon Srebrenice

\'Swedish Foreign Minister Carl Bildt briefs media after an accession conference with Turkey at the European Union Council headquarters in Brussels, December 21, 2009.     REUTERS/Francois Lenoir   (B
Reuters/PIXSELL
10.04.2012.
u 10:00

Za Srebrenicu su krivi Armija BiH i HVO, govorio je Bildt, a teško mu je bilo “vidjeti razliku između Martićeva raketiranja Zagreba i hrvatskog granatiranja Knina”

"Svojom politikom ništa nije učinio da se smanje muke BiH, a bio je u poziciji, no onda je govorio kako je Milošević 'dobar momak.'” Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva, bila je u pravu kada je, na obilježavanju 20. obljetnice opsade Sarajeva ovako zaskočila Carla Bildta, sada švedskog ministra vanjskih poslova, a prije 20 godina posebnog izaslanika EU za područje bivše Jugoslavije.

 – On ne zaslužuje biti tu danas – bila je jasna dok joj je Bildt okretao leđa. Poslije će joj odgovoriti da “širi laži”.

Bildtov “paket”

Na njegovu žalost, F. Hartmann zna činjenice. Znaju ih i u hrvatskoj diplomaciji, za koju je Bildt godinama bio “persona non grata”. Dokumenti koje su naši diplomati u stalnoj misiji RH pri UN-u iz Ženeve slali u Zagreb sredinom 90-ih govore o Bildtovoj potpori srbijanskoj politici. Otpravnik poslova Madey 19. srpnja 1995. šalje u Zagreb povjerljiv dopis. Naš diplomat hvali Van den Broeka, koji se na sastanku Ministarskog vijeća EU zalagao da međunarodna zajednica ne smije pokleknuti pred snagom oružja jačeg, a lišiti slabije strane prava na samoobranu. Tumači da se time Van den Broek otvoreno suprotstavio Carlu Bildtu. Navodi da je na istom sastanku Bildt “više kritičnosti i odgovornosti (za pad Srebrenice) pripisao ofenzivnim akcijama Armije BiH i HVO-a, dok je istaknuo da se bosanski Srbi istinski zalažu za obustavu neprijateljstava”. U drugom dopisu, od 31. srpnja iste godine, Madey Zagrebu otkriva sadržaj tzv. Bildtova paketa, koji je ovaj dogovorio s Miloševićem. SRJ priznaje granice BiH, no BiH će biti ustrojena kao unija Federacije i R. Srpske, a zauzvrat se SRJ ukidaju sankcije.

Isposlovao osudu u Haagu

Bildt je svoju najvažniju ulogu protiv interesa Hrvatske odigrao je na dan pokretanja Oluje. Riječi iz njegove izjave bile su proročanske: “Hrvatska ofenziva protiv krajeva nastanjenih Srbima mora biti osuđena u najkraćem roku... to će baciti tamnu sjenku nad Hrvatsku za dugo vrijeme... Martić je optužen za ratni zločin zbog raketiranja Zagreba, teško je vidjeti bilo koju razliku između ove akcije i granatiranja Knina, za koji sad mora odgovarati predsjednik Tuđman”, pisao je Bildt. Koji je, vođen politikom (Britanaca) da se do mira jedino može doći ustupcima Hrvata i Bošnjaka prema strateški važnijim Srbima, uspio isposlovati i osudu Oluje u Haagu. A kao što je F. Harmann napisala, istodobno je Haag prikrivao upetljanost Srbije u rat u BiH i RH. Tuđman je umro, za Oluju Haag osuđuje Gotovinu i Markača. Bildt je utjecajan europski birokrat. Kuću za odmor kupio je u – Hrvatskoj.

>>Hartmann: Što Bildt radi ovdje, govorio je da je Milošević dobar

Komentara 99

PI
pipnicar
10:21 10.04.2012.

to djubre treba svaki hrvat pljunuti u lice kad ga sretne na ulici ili trajektu.

KO
korisnik2
10:27 10.04.2012.

da, da. napad na zagreb je isto sto i oslobadanje drzavnog teritorija od tih koji pucaju po zagrebu. logicno. lol.

PA
patria
21:29 11.04.2012.

11.04.2012. u 19:32h krilnik2 je napisao/la: ----------------------------------------------------------- Istina je da je britanska, odnosno engleska politika favorizirajući Srbe ne ovim prostorima suodgovorna za mnoga zla i nedaće koji su nas snašli tokom dvadesetoga stoljeća, ali meni osobno bi bilo daleko draže i za Hrvatsku svakako korisnije da su nam oni recimo vladali izravno, a ne vršili svoj utjecaj posredno u jugoslavenskom okviru. Onda bi se smjeli osamostaliti mirno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije