Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez!

BiH policajci kažnjavaju one bez EU naljepnice na registraciji!

EU registracija
Ivica Galović/PIXSELL
17.07.2013.
u 21:14

Iako to naš Pravilnik o registraciji i označavanju vozila Ministarstva unutarnjih poslova ne predviđa, neki su na putu ipak imali neugodnosti

Vozači koji putuju u BiH zbunjeni su nakon što se proširila informacija o neugodnim iskustvima Brođana s bosanskohercegovačkom policijom koja je od njih, nakon što su bez problema prešli granicu na graničnom prijelazu između Slavonskog i Bosanskog Broda, zahtijevala plavu europsku naljepnicu s oznakom države na rubu automobilskih registracijskih pločica.

Iako to naš Pravilnik o registraciji i označavanju vozila Ministarstva unutarnjih poslova ne predviđa, pa su za takve ili slične samovoljno nalijepljene oznake djelatnici na tehničkim pregledima vozila redovito upozoravali vozače da ih maknu, neki su na putu ipak imali neugodnosti jer im je policija u BiH tražila upravo to i naplatila kaznu (!).

Hrvatske EU registracijske pločice za vozila su u pripremi

U Policijskoj upravi Brodsko-posavskoj kažu da imaju saznanja o tome te da za sada nemaju informacija o bilo kakvoj izmjeni koja je vezana uz važeće hrvatske registracijske pločice, a osobito lijepljenju neslužbenih naljepnica. Nove hrvatske EU registracijske pločice za vozila su u pripremi, a stare do daljnjeg vrijede u izvornom obliku i bez bilo kakvih izmjena. Svaka intervencija, pa tako i lijepljenje naljepnica, može se protumačiti kao prikrivanje i krivotvorenje službenih oznaka. Građani su prema bečkoj Konvenciji o cestovnom prometu i Pravilniku o registraciji i označavanju vozila dužni ako prelaze granicu te idu u BiH ili druge zemlje, vozilo označiti Zakonom propisanom elipsastom naljepnicom s crnim obrubom koja sadrži međunarodnu oznaku države, a to je u našem slučaju dvoslovna oznaka "HR" otisnuta crnim slovima na bijeloj podlozi.

Oznaka mora biti vidljiva na stražnjem dijelu vozila, a ako je na vozilo prikopčana prikolica, i ona uz registracijsku pločicu na vidljivom mjestu treba imati takvu oznaku. Vozila iz zemalja EU koja na svojoj registracijskoj pločici imaju oznaku države u kojoj je vozilo registrirano mogu bez dodate oznake na stražnjoj strani automobila putovati u svim zemljama članicama EU, a dodatnu elipsastu oznaku trebali bi nalijepiti ako putuju u zemlje izvan EU.

>>Nakon ulaska u EU 53 hrvatske tvrtke dobile zabranu izvoza u BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije