Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pusić u new yorku:

'Bez obzira na hrvatski ulazak u EU, Hrvatska nikamo ne seli'

'29.08.2012., Zagreb - U  Ministarstvu regionalnog razvoja, na Trgu kralja Petre Kresimira 4., predstavljena nova teritorijalna podjela Hrvatske,  Vesna Pusic,  .   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
26.09.2012.
u 18:11

U utorak navečer predstavljala je Hrvatsku na sastanku transatlantske grupe za koji je naša zemlja po prvi put dobila pozivnicu, a govorilo se o zajedničkim temama zemalja Sjeverne Amerike i Europe

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u New Yorku nastavlja s brojnim bilateralnim susretima i sastancima. U utorak navečer predstavljala je Hrvatsku na sastanku transatlantske grupe za koji je naša zemlja po prvi put dobila pozivnicu, a govorilo se o zajedničkim temama zemalja Sjeverne Amerike i Europe.

– Glavna tema sinoćnjeg sastanka bile su zemlje takozvanog istočnog partnerstva koji je u sklopu Europske unije iznimno važan. Taj se projekt zove Europska zaklada za demokraciju koja počinje s radom ove jeseni, a bit će usmjerena prema društvima, a ne vladama zemalja koje imaju problematičnu vlast s demokratskog stajališta ili su diktature poput Bjelorusije. Bilo je riječi i o situaciji u Siriji i Afganistanu, posebice nakon odlaska koalicijskih snaga 2014. godine, te o mogućnostima koordinacije mirnodopskih projekata nakon toga – izjavila je Vesna Pusić za Večernji list.

Naglasila je da Hrvatska ima jedan projekt koji će realizirati u proljeće, trening centra za primalje, budući da je smrtnost majki u Afganistanu vrlo visoka, a to će naša zemlja raditi u suradnji s afganistanskom vladom.

Govorilo se i o cijelom nizu ostalih svjetskih vanjskopolitičkih tema, a to je ujedno bio i oproštajni sastanak američke državne tajnice Hillary Clinton jer su u Americi predsjednički izbori 6. studenoga. Razgovaralo se i o odnosu Srbije i Kosova, kao i o pitanju napretka Makedonije prije svega k članstvu u NATO savezu. Pusić je ponovila da je Hrvatska predana suradnji u regiji.

– Bez obzira na hrvatski ulazak u EU, Hrvatska nikamo ne seli, ostat će geografski točno tamo gdje jest i regija je ne samo naš životni interes, jer stabilnost svih zemalja je međuovisna, nego i tema na kojoj mi kao zemlje iz regije možemo imati neku dodanu vrijednost u okviru vanjske politike EU uopće pa i u ovakvim transatlantskim komunikacijama – zaključila je Pusić.

>> Pusić s Lavrovom: Hrvatska želi prodati svoje tramvaje Moskvi

Komentara 35

OB
-obrisani-
18:26 26.09.2012.

Da je Hrvatska ratovala sa Slovenijom ,Karl Erjavec bi se okrenuo na glavu dok Hrvatska ne plati ratnu stetu , a ovdje Vesna Pusic zastupa Srbiju i region !! I budali je jasno vec odavno njena politika na stetu hrvatskogog nacionalnog interesa !!

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
18:36 26.09.2012.

djaba tebi i Mialanovicu takove --price--kad Narod misli drukcije,ehhehhhheh

OB
-obrisani-
18:17 26.09.2012.

pusicki je draze reci regija gdje misli na srbiju nego hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije