Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u new yorku

Pusić s Lavrovom: Hrvatska želi prodati svoje tramvaje Moskvi

pusić, lavrov
UN
25.09.2012.
u 21:58

Na sastanku su razgovarali i o hrvatskoj zainteresiranosti za plinovod Južni tok, a ruska strana je naglasila da još nisu donijeli odluku hoće li trasa ići s hrvatske ili s mađarske strane

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u New Yorku sa Sergejom Lavrovom, ruskim ministrom vanjskih poslova ocjenivši susret konstruktivnim i korisnim za obje strane.

– Teme su bile gospodarska suradnja, pitanja iz regije i potencijalne suradnje u regiji, gdje su oni zainteresirani za sve procese suradnje s Hrvatskom. Bilo je govora o hrvatskom konzulatu u Moskvi i njihovom kulturnom centru u Zagrebu te o mogućnostima nabavke helikoptera. Mi, naime već imamo ruske helikoptere, a predlažemo da budu vraćeni u zamjenu za nove ali o tome još treba razgovarati. Naša zemlja ima gospodarski interes da se pojavljuje na ruskom tržištu, konkretno ćemo pokušati prodati hrvatske tramvaje u Moskvi i javit ćemo se na taj natječaj – prepričala je novinarima Vesna Pusić glavne teme susreta s ruskim kolegom.

Razgovarali su i o budućoj suradnji kad Hrvatska postane članica EU.

– Ruski je interes što lakše u novim okvirima surađivati s nama, da vizni režim bude za turiste liberalniji i da poslovni ljudi lakše komuniciraju jer su zainteresirani i za nastavak ulaganja u Hrvatsku.

>>Pusić u Parizu: Moja je želja da Slovenija ne ratificira zadnja

Ruska strana je ministricu Pusić upozorila i na određene probleme koje imaju s turističkim projektima i investicijama u Hrvatsku.

"Obećala sam da ćemo se angažirati i pomoći u okviru zakona jer želimo poslati pozitivnu poruku investitorima".

Na sastanku su razgovarali i o hrvatskoj zainteresiranosti za plinovod Južni tok, a ruska strana je naglasila da još nisu donijeli odluku hoće li trasa ići s hrvatske ili s mađarske strane. Pusić je odgovorila kako je to tema koju treba riješiti u okviru europskih pravila.

>>Hrvatska na pola puta do toga da dobije trasu plinovoda Južni tok

– Mi smo zainteresirani da ide s naše strane i to za Južni tok kao pravac koji bi prolazio kroz Hrvatsku, a ne bi bio slijepo crijevo. O tome još nema definitivne odluke s ruske strane, a nema ni definitivne odluke Europske unije  rekla je Pusić, podsjećajući na aranžman EU-Rusija. Europska unija je bila zainteresirana ili da se s Rusijom napravi jedinstven ugovor za sve zemlje članice ili da se napravi tipiziran ugovor za svaku pojedinu članicu, ali s istim uvjetima.

– Tu još nije postignut dogovor, ali s obzirom da je za projekt izravno zainteresirano četiri ili pet članica, Hrvatska će se u skladu s tim uklopiti u taj aranžman -poručila je Pusić. 

Komentara 36

JU
jupimi
22:54 25.09.2012.

dosla baba medu svoje.

OB
-obrisani-
09:25 26.09.2012.

drugarica pusicka zraci narancastim hulahopkama

BO
Bazhenov Oil Field
22:14 25.09.2012.

Dragi Boze zar ova Pusic misli da je Hrvatska neki faktor za Rusiju. Rusija je bila stoljecima velesila i ostat ce. Hrvatska je imala sansu da ugrabi nesto u Rusiji ali je propustila radi straha pojedinih hrvatskih politicara koji su svaki tren prekooka gledali prema Washingtonu i cekali su na signal iz metropole Washingtona a za to vrijeme su se lukaviji americki sateliti ubacili na rusko trziste i ugrabili najbolje komade i utvrdili se...samo Njemacka ima preko tisucu svojih kompanija u slavenskoj Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije