Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužno vijeće potvrdilo USKOK-ovu optužnicu

Rončević je drugi ministar koji je optužen u 19 godina

roncevic
Petar Glebov/PIXSELL
14.12.2009.
u 11:38

USKOK Rončevića i Bačića tereti da su zloporabom položaja i ovlasti u kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda, kojim je predsdjedao sudac Ivan Turudić, potvrdilo je danas optužnicu u slučaju kamioni. Time je optužnica protiv Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane, i Ive Bačića, njegova pomoćnika, koje USKOK tereti da su potkraj 2004. izravnom nagodbom s tvrtkom Eurokamion oštetili državni proračun za oko 10 milijuna kuna, postala pravomoćna.

Rončević, koji zbog ozljede noge hoda uz pomoć štaka, i Bačić, danas su se u nazočnosti svojih odvjetnika Krešimira Vilajtovića i Ive Farčića pojavili na optužnom vijeću. Riječ je inače o novitetu, koji je propisan novim Zakonom o kaznenom postupku te je optužnica u slučaju kamioni zapravo prva optužnica o kojoj se raspravljalo na optužnom vijeću. Osim optuženih i njihovih odvjetnika, sjednici je nazočila i Ksenija Pavić, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

– Vijeće je prihvatilo našu argumentaciju i optužnica je sada pravomoćna. Na nju nema prava žalbe. Sada se treba formirati spis, koji će ići raspravnom sucu, a optužnica se temelji na 380 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te dvama vještačkim nalazima – kazala je K. Pavić.

Raspravni spis, koji će imati nekoliko tisuća stranica, bit će dodijeljen nekome od raspravnih sudaca, a očekuje se da bi prva rasprava mogla biti sazvana u sljedeća dva mjeseca.

USKOK-ova višegodišnja istraga nije ustanovila gdje je završio novac od nabave spornih kamiona, a Berislav Rončević će nakon Ivana Heraka u 19 godina postojanja hrvatske države biti drugi ministar koji će sjesti na optuženičku klupu.

Komentara 34

OB
-obrisani-
11:55 14.12.2009.

Hdzovci su se barem drznuli dirnuti u vlastite redove,na redu je oporba,hvala bogu ima materijala i kandidata(Ferenčak,Čačić.bandić i ini..)

O9
Oluj@_95
12:46 14.12.2009.

Ako mislis na Josipovica, kolekcionara stanova, skupljaca love ( 300,000 eura= 600.000 DM) na racunu i dezertera u obrani Hrvatske onda si sigurno u pravu.\"12.2009. u 12:05h xychhr200 je napisao/la: A gdje je Dezerter..? On si je vjerojatno najviše omastiostio brkove... jer je ovom glumatoru omogućio \"zaraditi\" nešto \"sitnog\" - ali ipak dovoljno krupnog da si čovjek kupi neki \"stančić\" za (samo) nekoliko stotina tisuća eura...\"

DO
doktorica
11:54 14.12.2009.

Glumac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije