Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korekcija pada

BDP će pasti 1,5%. No proračun se puni prema planu

slavko linic (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
20.12.2012.
u 09:41

Iako nisu smanjene plaće, a kamate su bile veće nego lani, smanjeni su materijalni troškovi poput subvencija

Ministarstvo financija korigira svoje predviđanje pada gospodarstva u ovoj godini na 1,5 posto, ali nije isključeno da to bude i više. U riznici ministarstva nema neizvršenih faktura, a u četvrtak će biti isplaćena pretposljednja rata duga prema umirovljenicima, za što je izdvojeno 820 milijuna kuna. Ovogodišnji se proračun puni prema planu, a i rashodi su manji bez obzira na to što se plaće nisu rezale. Ministarstvo ne odustaje od uvođenja poreza na nekretnine, ali ni od zaduživanja na domaćem tržištu u siječnju.

Rasteretiti gospodarstvo

Na pad BDP-a će u ovoj godini najviše utjecati pad osobne potrošnje koji je već na razini 5,7 posto, a nije isključeno da završi i s dvoznamenkastim padom. No, kako smatraju u Ministarstvu financija, to nije posljedica većih poreza nego sve skupljih troškova energenata, odnosno skuplje struje, grijanja, komunalija... Bez obzira na to što je država donesenim mjerama, kao što je smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, željela rasteretiti gospodarstvo, to se među poduzetnicima nije osjetilo. Razlog tome je nedostatak investicija, smatraju u Ministarstvu financija. Veći PDV ih, navodno, nije opteretio, a osim toga nekima je i smanjen, a država je gospodarstvu smanjila i parafiskalne namete. Nastavit će ih smanjivati i sljedeće godine, kažu u ministarstvu, ali istodobno se ne odustaje od poreza na nekretnine i ponavlja se da to nije novi porez, nego zamjena za postojeći porez na kuće za odmor i komunalnu naknadu. Proračun se u ovoj godini puni prema planu, pa su prihodi za 2,5 posto bolji nego lani, a rashodi 1,2 posto. Najveći je rast prihoda od PDV-a, prije svega zbog veće stope. Doprinosi rastu sporije, ali im se naplata znatno poboljšala, i to nakon odluke da plaće neće biti isplaćene bez plaćenih doprinosa.

Manji troškovi za aute

Očekuje se da će do kraja godine biti uplaćeno i do milijardu kuna više doprinosa nego inače. Bez obzira na to što nisu smanjene plaće i što je bio veći trošak kamata, država je uspjela smanjiti materijalne rashode za oko četiri milijarde kuna u odnosu na lani. Primjerice, subvencije poljoprivredi smanjenje su sa 3,9 na 2,8 milijardi kuna, a za automobile sa 150 na 30 milijuna kuna. Ministarstvo je uspjelo naplatiti 200 milijuna kuna duga s liste poreznih obveznika.

>>Linić s Vujčićem: Zadužit ćemo se i u inozemstvu, a ne samo kod kuće

Komentara 9

SA
samuel
11:00 20.12.2012.

na sreću o porezu na nekretnine odlučuje sabor a ne on a čini se da je odnos snaga sada malo drugačiji. Pad ne može biti manji od 1.8% a to se zna od 5 mjeseca (statistika je prilično predvidljiva u tom smislu). 1.5% pada koji predviđa ministartsvo financija je čista laž jer su i oni svjesni statistike.

PP
Peter Petrovic
10:55 20.12.2012.

jadna jadna glava.i izgubljna dusa. i jos jandniji mi snjim.

OB
-obrisani-
10:19 20.12.2012.

Jako mi curi rezervoar na autu, ali biti će goriva do Splita...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije