Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBIRKA KOLUMNI

Bartekova građa o povijesti sporta Slavonskog Broda bit će ukoričena

Antun Bartek
Foto: Vedran Balen
07.08.2014.
u 16:45

"Riznica brodskog sporta" protegnut će se u pet nastavaka

Brođanin Antun Toni Bartek već dva desetljeća strastveno prikuplja fotografije, tekstove, ambleme, odličja, pehare i rekvizite vezane uz povijest sporta u Slavonskom Brodu. Uz brojne zanimljivosti iz sportskog života grada na Savi, njegova bogata arhivska građa donosi i lijepu priču o Brođanima koji su zadužili brodski sport i proslavili ime svog grada. Početkom listopada bit će predstavljena prva u nizu knjiga "Iz riznice brodskog sporta", koja donosi razgovore i sjećanja 81 brodskog sportaša te brojne fotografije i dokumente arhivske vrijednosti.

- Još kada sam bio dječak, sportska me znatiželja vodila kroz niz sportova. Međutim, tek kada sam postao pisac, shvatio sam kako to područje u mom gradu nije nikako pokriveno niti zabilježeno – kaže Bartek, koji je odlučio preuzeti ulogu brodskog "sportskog Mesije". Serijal će donijeti zbirku kolumni koje je Bartek kao rezultat svog istraživačkog rada četiri godine objavljivao u tjedniku "Posavska Hrvatska".

"Riznica brodskog sporta" protegnut će se u pet nastavaka, a nakon toga autor namjerava izdati i Leksikon brodskih sportaša te knjigu o povijesti i najvećim uspjesima NK Marsonije. Naime, u grbu tog kluba ugravirana je 1909. godina, iako je on dokazao da se nogomet u Brodu igrao još 1905. Sažetke svih izdanja na kraju će objediniti u jedinstvenu sportsku monografiju.

- Generacijama koje dolaze želim dati jasnu sliku povijesti brodskoga sporta – ističe Bartek.

>> Marsonia želi da gradski stadion dobije Mandžino ime

Komentara 1

ST
staro topoljanin
14:11 08.08.2014.

bravo za g. barteka,konacno da netko obznani i nas sport u sl. brodu,a pogotovo u brodskoj zupaniji ,nasa mala sela kako su se borila za komadic terena da bi sagradili nogometni stadion. sa teskom mukom sakupili novac za sportsku opremuu i za placanje sudaca,a tek putovanja.te teskoce treba da se napisu,i o talentima nasih seoskih momaka da de bilo sponzora danas bi igrali po svjetu i sa svojim vrlinama dicili nam nas brod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije