Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama ukinuo rigidan zakon Bushove administracije

Barack Obama legalizirao marihuanu

marihuana
REUTERS
Autori: Ivanka Toma, Majda Matković
19.10.2009.
u 20:33

Obamina politika označava važnu promjenu u usporedbi s administracijom bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, koja je inzistirala na provođenju federalnih zakona za suzbijanje uporabe narkotika ne osvrćući se na zakonske odredbe pojedinih država.

Administracija predsjednika Baracka Obame prihvatila je nove zakonske odredbe prema kojima američki federalni agenti za narkotike neće uhićivati i kažnjavati građane koji puše marihuanu iz medicinskih razloga, niti njihove dobavljače, odnosno dilere u onim saveznim državama koje dopuštaju uporabu trave radi liječenja.

Obamina politika označava važnu promjenu u usporedbi s administracijom bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, koja je inzistirala na provođenju federalnih zakona za suzbijanje uporabe narkotika ne osvrćući se na zakonske odredbe pojedinih država. Službenici Ministarstva pravosuđa objasnili su kako će tužiteljima biti rečeno da nije preporučljivo trošiti vrijeme na uhićivanje ljudi koji uzimaju marihuanu iz medicinskih razloga, a u skladu sa zakonskom regulativom pojedinih saveznih država.

Granice za tužitelje

Sada četrnaest američkih država dopušta uzimanje marihuane radi liječenja: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Havaji, Maine, Maryland, Michigan, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont i Washington. Tužiteljima će biti precizno određeno do koje se granice u istragama mogu tolerirati distribucija i uporaba marihuane u spomenutim slučajevima. Neće se dopustiti da konzumacija bude pokriće za druga kaznena djela.

Federalnim tužiteljima u 14 zemalja i vodećim službenicima FBI-ja bit će dane posebne upute na tri stranice, kojima će se definirati njihovo postupanje prema uživateljima marihuane. Ubuduće će tužitelji imati široka diskrecijska prava u odabiru slučajeva koje žele procesuirati, ali je naglasak na tome da ne trebaju gubiti vrijeme na progon osoba koje imaju zakonsko pokriće za uzimanje marihuane.

Kalifornija je jedina od četrnaest navedenih saveznih država u kojoj su otvorene mnoge ljekarne u kojima se prodaje marihuana radi liječenja, a njihove se usluge čak javno oglašavaju. Kolorado ima nekoliko ljekarni, dok Rhode Island i New Mexico pripremaju regulativu za licenciranje takvih ustanova.

- Ovo je velik korak naprijed - izjavio je Bruce Mirken, direktor Marijuana Policy Projecta, organizacije koja promiče dekriminalizaciju uporabe marihuane. Dodao je kako se savezna vlada napokon priklonila savjetima znanstvenika i približila stvarnosti.

Hrvatski presedan

U lipnju ove godine, o čemu je prvi pisao Večernji list, Vrhovni sud Hvatske priznao je marihuanu kao lijek u slučaju K. D., branitelja koji je obolio od PTSP-a, a kojega je marihuana smirivala i olakšavala mu psihičke tegobe. K. D. iz okolice Virovitice, koji je uzgojio dvije stabljike indijske konoplje, Vrhovni sud nije poslao tri godine u zatvor kako to propisuje Kazneni zakon, već je njegov usjev i džoint koji je od njega dobio proglasio beznačajnim djelom.

Policija je, naime, prije dvije godine otkrila da je K. D. u vrtu iza svoje kuće posijao sjemenke indijske konoplje te uzgojio dvije stabljike. Oduzeli su mu 67,71 gram marihuane i kazneno ga prijavili. Županijski sud u Virovitici K. D. je, koristeći se svim mogućnostima za ublaživanje kazne, osudio na godinu dana zatvora. Odlučujući o žalbi, suci 
Vrhovnog suda upozorili su da je riječ o maloj količini marihuane koja je K. D. trebala poslužiti isključivo za osobnu konzumaciju.

Uzeli su u obzir i to što je K. D. branitelj obolio od PTSP-a kojega je marihuana smirivala i olakšavala mu psihičke tegobe. Zbog svega je toga Vrhovni sud slučaj proglasio beznačajnim djelom, što isključuje kazneni progon.

Ključne riječi

Komentara 9

64
64goran64
11:56 25.10.2009.

Super

PR
Protivcenzure
22:16 19.10.2009.

A kod nas se za to robija 3 godine!! Treba učiti od Obame bravo. Trava nije uopće toliko štetna da se diže toliku prašinu time se samo skreće pozornost od važnijih stvari.

RA
rajko
21:48 19.10.2009.

to obama..care....pametan si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije