Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranačke ankete

Bandićevi slave pobjedu, SDP se nada sačuvati skupštinu

milan bandić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
04.05.2013.
u 21:00

Dok u personaliziranom duelu za gradonačelnika živopisni Bandić sve uvjerljivije “tuče” Ostojića, preostaje bitka za Skupštinu

Nitko drugi na izborima u Zagrebu nema toliko toga na kocki kao što to imaju SDP i Milan Bandić. Za obje strane, zapravo, u obzir dolazi samo osvajanje i gradonačelničkog mandata i većine u Skupštini, a bilo koji drugi rezultat doživjeli bi kao poraz. U Bandićevu stožeru smatraju da je pitanje gradonačelnika riješeno– prema anketama koje redovito provode na uzorku od 100 ispitanika, Bandić u prvom krugu dobiva 42-43 posto, a Ostojić 18. Iako je to za Bandića nešto slabiji rezultat od onoga koji je osvojio u prvom krugu 2009. (48,5%), u njegovu stožeru nisu zabrinuti. Poručuju kako je bitno dobiti većinu u Skupštini jer je bez toga upitno funkcioniranje grada, a ne isključuju ni da bi svađe Bandića i eventualne SDP-ove većine u Skupštini mogle dovesti do izvanrednih izbora.

Iz SDP-ova stožera poručuju kako su ovo personalizirani izbori u kojima gradonačelnik pobire vrhnje te da će njihov fokus biti na Rajku Ostojiću, a ne na listi za Skupštinu. Posljednja istraživanja, koja su za SDP rađena prije nego što je Bandić objelodanio imena svojih kandidata, davala su koalicijskoj listi SDP-HNS-HSU 30-32 posto podrške, što je manje od 33,3 posto, koliko je 2009. osvojila lista SDP-HSU, bez HNS-ovih 8,1 posto. SDP-ovci se nadaju da će dobiti više glasova od Bandićeve i HDZ-ove liste zajedno, čime bi im bio otvoren put za kreiranje većine uz pomoć manjih lista. Kad je riječ o izboru gradonačelnika, očekuju da će Ostojić i Bandić proći u drugi krug te da će Ostojić pobijediti. Optimizam temelje na očekivanju da će većina birača koji u prvom krugu nisu glasali ni za jednog od te dvojice u drugom krugu glasati za Ostojića.

Procjenjuju da Bandić u drugom krugu neće privući više glasova nego u prvom, a to temelje na rezultatima iz 2009. kada je Bandić u prvom krugu osvojio 146.021 glas, a u drugom tek oko tri posto više. Očekivanja bi im mogao pomutiti manji odziv u drugom krugu, kao što je to bilo 2009., a pribojavaju se i toga što je u četvrtak 30. svibnja Tijelovo pa bi odziv 2. lipnja mogao biti i manji ako birači spoje produljeni vikend. Tada bi do izražaja mogla doći još jedna Bandićeva prednost – disciplinirani birači.

>> Nećete vjerovati što je Bandić radio prije 20 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije