Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WIKILEAKS:

WikiLeaks: Bajić još u siječnju SAD-u rekao da istražuju Sanadera

'unutrasnja-22.12.08-Zagvozd,Ravca-otvaranje 40km duge dionice autoceste Sestanovac-Ravca na odmorisut Rascane.cestu je svecano otvorio premijer Sanadre. snimio:Tino Juric autoput,ivo sanader'
Foto: 'Tino Juric'
1/5
Autori: Ivanka Toma, Sanja Despot
10.12.2010.
u 01:12

- U slučaju Hypo Sanader je navodno dogovorio zajam od četiri milijuna njemačkih maraka svom susjedu Miroslavu Kutli u devedesetima, za što je od Kutle zauzvrat primio 800.000 DM - kazao je Bajić američkim dužnosnicima

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je američkim diplomatima u Zagrebu još u siječnju ove godine da je bivši premijer Ivo Sanader predmet nekoliko istraga o korupciji.

"Tužitelji provode istragu protiv bivšeg premijera koja bi najmanje u jednom slučaju mogla rezultirati optužnicom, a otkrivaju i dokaze u nekoliko drugih slučajeva u koje je također umiješan Sanader", izvijestilo je zagrebačko veleposlanstvo State Department još u siječnju - pokazuju dokumenti WikiLeaksa koje je sinoć izvukao Guardian u povodu jučerašnjeg Sanaderova bijega iz Hrvatske.

Slučaj za koji su tužitelji najviše zainteresirani uključuje ilegalno posredovanje između njegovih prijatelja i austrijske Hypo Alpe Adria Banke. "U slučaju Hypo Sanader je navodno dogovorio zajam od četiri milijuna njemačkih maraka svom susjedu Miroslavu Kutli u devedesetima, za što je od Kutle zauzvrat primio 800.000 DM" - kazao je Bajić američkim dužnosnicima, pokazuju dokumenti WikiLeaksa.

Bajić je Amerikancima također rekao da su u stvari sve državne kompanije prožete korupcijom, odnosno "tonu u sličan mulj".

"Sve glavne države kompanije su pod istragom", kazao je Bajić.

Guardian navodi kako se iz dokumenata koje je dostupnim učinio WikiLeaks pokazuje slika Hrvatske kao zemlje prožete korupcijom. Međutim, odaje se priznanje kampanji borbe protiv korupcije koju je poduzela sadašnja vlada Jadranke Kosor.

U izvješćima iz veljače američki diplomati pišu kako tužitelji smatraju da bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec neke akcije sigurno nije mogao poduzimati sam i bez znanja Sanadera.

U drugom dokumentu iz listopada prošle godine navodi se da je Nadan Vidošević rekao američkom veleposlaniku kako Sanader pokušava natjerati Vladu da prekine istrage vezane uz korupciju.

Jučer je Guardian objavio i dokumente u kojima se vidi da je SAD ljutila pozicija Velike Britanije prema Hrvatskoj početkom ove godine, odnosno protivljenje te zemlje da odblokira pregovore Hrvatske i EU.

Britanski veleposlanik u Zagrebu David Blunt priklonio se takvom stavu SAD-a te ohrabrio State Department da po tom pitanju "stisne" britanski Foreign Office ne bi li došlo do zaokreta. Prije godinu dana Hrvatska je bila pod pritiskom zbog nesuradnje s Haaškim sudom oko tzv. topničkih dnevnika.

>>WikiLeaks: SAD pritisnuo Britance da nam odblokiraju pregovore

Blunt je pojasnio da neki ključni dužnosnici u Londonu Hrvatsku još uvijek poistovjećuju s nacionalističkom Hrvatskom iz Tuđmanove ere, pokazuju dokumenti WikiLeaksa.

Glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić doista je, kako je to objavio WikiLeaks, u siječnju obavijestio predstavnike represivnih vlasti SAD-a da protiv bivšeg premijera, Ive Sanadera vodi istragu u vezi sa Hypo bankom. Potvrdu te informacije dobili smo u Državnom odvjetništvu RH uz pojašnjenje kako je posrijedi bila suradnja s pravosudnim tijelima SAD-a oko istrage u vezi s Hypo bankom, te da su se tim povodom s amerikancima i razmjenili pojedini dokumenti.

Komentara 101

KU
kumajela
09:21 10.12.2010.

Ovo je tempirano točno tako da se odvrati pozornost javnosti s presude Šljivančaninu. Da se otupi oštrica reakcija na istu. Sramotno su reagirali Josipović i Kosorica, što se od njih jedino i moglo očekivati. --------- Što se mene tiče, Sanaderr neka dobije doživotnu.

Avatar atrpimir
atrpimir
10:50 10.12.2010.

Ja Jadranki ne vjerujem sve dok ne uhiti i Mesića i Linića. Badava ti jadranko krici za Tumanom. Ova mi predstava prije nalikuje na dokaz kakva je Hrvatska korumpirana i fašistička zemlja nego na stvarno čišćenje od izdajnika i lopova u ovoj zemlji. FUJ

LO
LOGIC
12:11 10.12.2010.

Trebali smo Sanadera postavit za kralja dok je još bio frajer. - I dok su mu iz SAD-a i EU pljeskali i hvalili li ga jer \"europeizira\" Hrvatsku!! - Dok su mu jutarnji i večernji spjevali psalme.... . a sad ga nema više....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije