Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odisejeva zora

Bagwell: Libijske zračne snage više ne postoje kao borbena sila

gadafi
Printscreen Bab el Azizia
23.03.2011.
u 08:53

Tri novinara koja su u subotu zarobili pripadnici Gadafijevih snaga oslobođena su u srijedu ujutro

21.29  Zračni napadi savezničkih snaga usmjereni su ponovno na Gadafijev stožer u Tripoliju, javlja TV postaja AL- Arabija.

Zapovjednik britanskih zračnih operacija iznad Libije Greg Bagwell izjavio je kako libijske zračne snage "više ne postoje kao borbena sila". Dodao je kako će sada lakše vršiti pritisak na kopnene snage Moamera Gadafija. Prema riječima svjedoka upravo su tenkovi bili ti koji su tijekom dana žestoko gađali bolnicu u Misrati.

15.33 Libijski pobunjenici osnovali su novu prijelaznu vladu. Novu Vladu vodit će premijer Mahmoud Jibril koji je dosad obavljao posao povjerenika za strane snage. Na međunarodnoj sceni poznat je po svom susretu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem koji je vodio do francuskog priznanja pobunjenika.

- Naš glavni grad je Tripoli i tako će uvijek biti. Borimo se za oslobođenje zapadnih dijelova Libije kako bi zemlju održali jedinstvenom - rekao je Jibril.

13.51  Britanski premijer David Cameron kazao je da će Kuvajt i Jordan  logistički doprinijeti libijskoj misiji.

13.45 Nacionalno vijeće libijskih pobunjenika imenovalo je Mahmouda Jabrila premijerom privremene vlade, javlja Al Jazeera.

12.48 Stanovnik Zintana, grada na zapadu Libije kojeg drže pobunjenici, kazao je za Reuters da su snage odane Gadafiju tamo nastavile bombardiranje.

12.38 Glasnogovornik francuske Vlade Francois Baroin kazao je kako će NATO imati "tehničku ulogu" u libijskoj intervenciji, prenosi Reuters. 

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da NATO neće preuzeti političko vođenje misije, ali će provoditii planiranje i vođenje operacija.

12.27 Nakon nekoliko napada zapadnih saveznika Gadafijeve snage prekinule su paljbu u Misrati, javlja Reuters.

12.20 NATO je potvrdio da će s pomorskim patrolama početi u srijedu kako bi se Libiji nametnuo embargo na oružje. Također iz NATO-a su kazali da će to biti prvi put da njihove snage sudjeluju u libijskoj misiji.

12.10 U borbama je ove noći u Mistrati poginulo 14 osoba, javlja AlJazeera te dodaje da su Gadafijeve trupe zauzele bolnicu, a snajperisti su postavljeni na krov.

10.45 Tri novinara koja su u subotu zarobili pripadnici Gadafijevih snaga oslobođena su u srijedu ujutro. Dave Clark i Roberto Schmidt iz AFP-a te Joe Raedle iz Getty Imagesa uhićeni su kod Ajdabiye, a direktor AFP-a Emmanuel Hoog u utorak je tražio od Gadafija da ih pusti.      

Libijski vođa Moamer Gadafi obratio se u utorak navečer u Tripoliju libijskom narodu putem televizije i pozvao ih da nastave s borbom.

>>Mesić pokušava zaustaviti akciju, zapadni se diplomati čude

- Križari su pokrenuli novi križarski rat na islam - kazao je Gadafi u Bab al-Aziziju dodavši da bi mu se sve islamske snage trebale pridružiti.

- Vjerujem da ćemo na kraju pobijediti, Ostajem ovdje, ovo je moj dom...Ima puno onih koji se protive ovom nepravednom napadu koji krši povelju UN-a, rekao je Gadafi komentirajući napad na Libiju. Poručio je kako libijsku protuzračnu obranu čine libijski ljudi.

>>Gadafi poručio Libijcima: Nastavite s borbom. Pobijedit ćemo!

Borbeni zrakoplovi zapadne koalicije izvršili su više od 300 letova u kojima su ispalili više od 162 krstareće rakete Tomahawk, no unatoč tome snage odane Gadafiju nastavile su žestoke borbe s pobunjenicima.

Misrata, posljednji grad u zapadnoj Libiji kojeg drže pobunjenici, jedno je od poprišta najkrvavijih borbi. Već je tjednima pod opsadom, a sve je gora situacija s hranom, vodom i lijekovima.

U međuvremenu, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da ljudi bliski Gadafiju stvaraju kontakte s drugim državama kako bi istražili mogućnosti za budućnost.

- Čuli smo da se raspituju diljem svijeta pitajući što da rade, kako da se izvuku iz ovoga i što će se sljedeće dogoditi - kazala je za ABC News.

>>Sve o intervenciji u Libiji čitajte u našem specijalu

Komentara 215

LA
las35vegas
13:49 23.03.2011.

milutin sa time se slazem-nemam kaj dodat

RE
rea@
16:39 23.03.2011.

16:30h Ivanka _____________________________ Bilo je i vrijeme da se digne Francuska. Pozz svima, do večeras. ;o)

OB
-obrisani-
09:22 23.03.2011.

polako rizo,opet ce ti pozliti 10 zdravo hamdija i polako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije