Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIBIJSKA MISIJA

Mesić pokušava zaustaviti akciju, zapadni se diplomati čude

Mesić i Gadafi
22.03.2011.
u 19:47

Odgađanje akcije makar i na jedan dan moglo bi dovesti do nove Srebrenice, smatra naš izvor u diplomatskim krugovima

Vijeće sigurnosti trebalo bi se ponovno sastati i proglasiti da je zona zabrane letenja iznad Libije ostvarena te time prekinuti vojne operacije koje se vode na temelju njegove rezolucije. Istodobno, trebalo bi donijeti novu rezoluciju koja bi odredila smjerove djelovanja međunarodne zajednice u provođenju reformi u Libiji, ali svakako na taj način da glavnu riječ u tome imaju Libijci, rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u odvojenim razgovorima s ruskim i kineskim veleposlanicima u Zagrebu, Robertom Markarjanom i Shen Zhifeijem, s kojima se sastao na vlastiti zahtjev. Predsjednik Mesić ovih se dana sastaje redom s veleposlanicima zemalja koje su bile suzdržane pri donošenju rezolucije. 

– Suprotno prethodnim najavama da će biti riječ o ograničenim i “kirurški preciznim udarima”, sada smo svjedoci nečega što se očito odvija u skladu s drugim scenarijem – rečeno je u razgovoru s ruskim veleposlanikom.

 Za naš list Mesić je nakon tih sastanaka potvrdio svoje stajalište: – Ovo više nema veze sa zonom zabrane letenja, tu je očito riječ o nečem drugom. Ovo ima sve manje smisla, ne zna se točno ni tko zapovijeda, ni tko vodi akciju, ni što su krajnji ciljevi. Ponavljam, ne bi bilo dobro da se rezolucija VS-a koristi kao pokriće za fizičko likvidiranje Gadafija – kazao nam je Mesić. 

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati izjave bivšeg predsjednika, no u diplomatskim krugovima njegove izjave o Libiji primaju s nevjericom i čuđenjem. 

– Od samog početka krize Mesićevi stavovi bili su prilično čudni. On je jedini govorio kako ne vjeruje da Gadafijeve snage ubijaju civile. U najmanju ruku čudan je i prijedlog da se sada u Libiju pošalje posrednička misija koja bi se trebala uvjeriti kakvo je stvarno stanje, što bi značilo odgodu spašavanja civila za 10, 15 dana, i to kada se zna da je ova akcija izvedena u zadnji čas, kad je već bilo stradanja civila u akcijama prema Benghaziju. Čekanje, makar i jedan dan, moglo bi uzrokovati katastrofu veću od one u Srebrenici – kaže naš izvor te dodaje da su Mesićeve izjave s čuđenjem primljene ne samo među zapadnim diplomatima nego i među onima iz afričkih i arapskih zemalja u kojima su posljednje demonstracije shvaćene kao tranzicija prema demokratskijim sustavima.

Ključne riječi

Komentara 1007

Avatar Sor@n
Sor@n
22:35 22.03.2011.

Hej, hehe, pa ovo nije akcija već agresija.

LR
ljerka ribolina
21:16 22.03.2011.

zovu pjetlići

EL
eliksir
21:23 22.03.2011.

1. Mesića ne mogu smisliti, a ni naše medije koji poput papagaja ponavljaju ono što Zapad (čitaj ratnu propagandu Usrael/Bruxelles/Londona) želi čuti od našeg polukolonijalnog balkanskog servilnog roblja. 2. Iako mi Gadafi nije nimalo drag, još manje mi je dragoo globalno novokolonijalno nametanje kontrole misli, medija i naftnih izvorišta od globopiromana iz MI5, CIA-e i MOSAD-a. Fakat je da Libija nije Egipat i da su tkz. prosvjedi u Libiji dobrano potpomognuti tj inscenirani već tjednima ubačenima engleskim specijalcima (vidi njemački FOCUS ) Upravo zbog toga nam i mediji serviraju iznenađujuće škrto informacije o „masama“ pobunjenika. 3. I vrapcima na grani je jasno da FR/ENG/USA hoće totalnu kontrolu nad libijskom naftom, no manje je poznato da je pod vodtsvom Libije prije par mjeseci napravljen najveći i najznačajniji vodovodni projekt navodnjavanja većeg dijela sjeverne Afrike, koji bi ojačao prosperitet tog djela svijeta. Vidi: http://libyen.com/Wirtschaft/Great-Man-Made-River-Projekt , ili na engelskom wikiju: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Manmade_River 4. Divim se ekipi sa državne francusko-njemačke TV,kulturnog programa ARTE, koji su u posljednjih godinu dvije bili jedni od rijetkih srednjestrujaških medija koji malom čovjeku uliejvaju nadu da nisu svi mediji i svi novinari pod kontrolom mamona: kritičan dokumentarac o Henriju Kissingeru, ratnohuškačkom utjecaju cionističke Anti-Defamation League na politiku USA, sve to se moglo vidjeti na ARTE-u. Stoga preporučam svima koji su vičnu francuskom ili njemačkom jeziku da večeras pogledaju dokumentarnu emisiju pod naslovom „Water makes Money“ http://www.watermakesmoney.com/ u 20:15 sati na koja će biti na ARTE-u: \"Geldquelle Wasser\" (http://www.arte.tv/de/woche/244,broadcastingNum=1211597,day=4,week=12,year=2011.html) am 22.03.2011 um 20:15 bei ARTE 5. Zaključak: Pod krinkom borbe za ljudska prava i zaštite pobunjenika u Libiji je na djelu borba za kontrolu FR i ENG ne samo nad libijskom naftom – već i najvećim zalihama pitke vode u sj. Africi. Time globalizacija iliti novovjeka neokolonizacija dobiva posve novu kvalitetu, jer u fokus svjetskih interesa sve više dospijeva voda, za koju se još prije nekoliko godina pričalo da će biti „vrijedna kao nafta“

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije