Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obzor -osoba tjedna

Baby premijer Cameron stigao do vlasti preko baby dvojnika

cameron
Ilustracija Tonči Zonjić
15.05.2010.
u 17:20

I David Cameron i njegov liberalni zamjenik Nick Clegg imaju svega 43 godine, izgledaju isto, jednako su uglađeni, iste su im frizure, iste kravate, iste supruge, čak im je i glas vrlo sličan.

David Cameron nije ovaj tjedan dobio samo vlast u Velikoj Britaniji. Dobio je i pravog dvojnika koji može u svakom trenutku uletjeti te ga zamijeniti u nekoj od zamornih obveza. Obojica, i David Cameron i njegov liberalni zamjenik Nick Clegg imaju svega 43 godine, izgledaju isto, jednako su uglađeni, iste su im frizure, iste kravate, iste supruge, čak im je i glas vrlo sličan. Do te mjere da je jedna od komentatorica primijetila kako je to dobar osigurač za budućnost, ako se, ne daj bože, povuče paralela s poljskom braćom blizancima. A tek ako se u igru uključi i David Miliband na mjestu vođe laburističke opozicije i treći čelni politički igrač Velike Britanije bit će isti - 43 godine, uglađene pojave, sličnog obrazovanja...

Prošlotjedni ljutiti protivnici, konzervativac Cameron i liberal Clegg stisnuli su se u četvrtak, rame uz rame, na prvoj sjednici nove britanske vlade otvarajući novo poglavlje britanske poslijeratne povijesti - koaliciju dviju stranaka u mirnodopsko vrijeme. Emitirajući i dalje podjednaki entuzijazam kojim su bljesnuli na prvoj zajedničkoj press-konferenciji dan prije povukli su prve poteze: novim su ministrima zabranili da u bremenitim vremenima izvlačenja Velike Britanije iz gospodarske krize na sjednice dolaze s upaljenim mobitelima i blackberyjima. Nakon razgovora o smanjenju proračunskog deficita, članovi nove vlade dogovorili su se da će sami sebi za početak smanjiti plaće za pet posto. Trenutak je ozbiljan. Potaknuti novoproglašenim zajedništvom, komentatori su pohrlili izmisliti prikladan nadimak za dvojac. Ne znaju, međutim, isplati li se to ili će se dvojac raspasti prije nego što nadimak zaživi.

Unatoč fizičkoj sličnosti i iskustvu u glasnogovorništvu koje imaju obojica lidera, razlike između konzervativaca i liberalnih demokrata su tolike da će teško biti uštimane u funkcionirajući vladin aparat.

U koalicijski dogovor uvršten je zahtjev liberala da se datum idućih izbora fiksira na razdoblje od pet godina i tako izbjegne mogućnost da konzervativci raspišu izbore u bilo kojem trenutku kada to njima bude odgovaralo. Za reformu izbornog sustava koja bi trebala i manjim strankama učiniti vlast dostupnom bit će, izgleda, zadužen sam Clegg. Liberali su dobili i obećanja o pravednijem poreznom opterećenju građana. Konzervativci su pak osigurali svoje nuklearne ambicije te ishodili ograničenje primanja imigranata u zemlju.

Kakva će biti zajednička vanjska politika, odnosno politika prema EU euroskeptika Camerona koji je u Europskom parlamentu svoje konzervativce izvukao iz Europske pučke stranke u društvo ridikuloznih, mahom istočnoeuropskih desničara i proeuropskog Clegga, bivšeg zaposlenika Europske komisije? Kakva će, slijedom toga, biti britanska politika prema proširenju Unije koja bi se ticala Hrvatske? Nitko ne zna.

Ključne riječi

Komentara 2

DO
downunder
17:42 15.05.2010.

...\"iste su im frizure, iste kravate, iste supruge, čak im je i glas vrlo sličan\". Iste supruge? Da je kojim slučajem Dante živ uvjeren sam da bi za novinare smislio specijalni krug pakla.

Avatar DonLon
DonLon
20:13 15.05.2010.

Te iste supruge su stvarno zanimljivo pitanje ... Pogotovo sto je jedna od njih Engleskinja a druga Spanjolka ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije