Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigli u češku

Avion s češkim turistima sletio u Brno. Dočekala ih je rodbina.

Zemunik, češki turisti (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/21
Autori: Frane Šarić, Sonja Hoffman, Iva Vidović/VLM, mvi/VLM
24.06.2012.
u 09:22

Iz zadarske zračne luke oko 18 sati poletio je vojni avion Češke Republike sa 23 češka državljana. Putem do kuće stali su u Zagrebu kako bi preuzeli teško ozlijeđenu češku državljanku

Zrakoplov sa ozlijeđenim češkim državljanima oko 20 sati sletio je u Brno, javlja češki novinky.cz. Njih je na aerodromu dočekala rodbina koja će ih otpratiti kućama, a dio turista bit će prevezeni u bolnicu.

Turiste je ranije u koloni vozilima hitne pomoći dopratila policija iz gospićke bolnice na Zemunik. Češki turisti koji su stradali u jučerašnjoj tragičnoj nesreći, posebnim su zrakoplovom u organizaciji češke vlade i ministarstva unutarnjih poslova krenuli natrag kući. Avion iz Zadra sletio je oko 18.30 na Pleso po teško ozlijeđenu češku državljanku koja je jučer nakon nesreće smještena u KBC Rebro. Otuda su sat vremena kasnije poletjeli za Češku.

– Česi su vrlo zadovoljni s hrvatskim službama, hvale brzinu s kojom su spasioci stigli na mjesto nesreće i hvale liječnike i medicinske sestre, a češki su mediji tu poruku prenijeli – rekla je u javljanju za HRT češka novinarka. 

Konvoj s Česima prošao mjesto nesreće

Zrakoplov za ozlijeđene Čehe, koji se nakon pretrpljenog šoka jedino žele vratiti svojim domovima, oko 13 sati sletio je u Zemunik. U zrakoplovu je stigao i pomoćnik češkog ministra vanjskih poslova Tomas Dub. Nakon jutarnje vizite i temeljite provjere zdravstvenog stanja 40-ak pacijenata, liječnici OB Gospić iz bolnice su otpustili 35 pacijenata. Neki od njih će se vratiti u privatnom aranžmanu. Po njih su došli članovi obitelji i prijatelji.

Ozlijeđeni Česi oko 15.30 sati su u tri policijska kombija i pet sanitetskih vozila krenuli prema Zemuniku, a troje pacijenata nešto je ranije krenulo za Češku u sanitetskim vozilima slovačkih registracijskih oznaka koja su jutros stigla pred gospićku bolnicu. Šestero od 23 Čeha koji će se organiziranim letom vratiti u Češku, u zrakoplovu će zbog nešto težeg zdravstvenog stanja dočekati bolnički kreveti. Oko 17.15 konvoj s češkim turistima stigao je u Zemunik gdje su se ukrcali u zrakoplov i krenuli put Brna. U avion je uneseno šestero čeških državljana na nosilima dok su ostali bili pokretni. Liječnici su nam rekli da je gospićku bolnicu napustilo ukupno 35 čeških državljana te da ih je dio otišao u vlastitom aranžmanu. 

U gospićkoj bolnici ostalo je još petero pacijenata od čega je dvoje u jedinici intenzivne njege. 

Ostojić: Prestrašan je to događaj, posljedice očekujemo za nekoliko dana

– Hitna medicinska pomoć učinila je odličan posao. Zrcalo je odličnog funkcioniranja našeg sustava – rekao je u Dnevniku HRT-a ministar zdravlja Rajko Ostojić. On je češkim turistima poželio sretan povratak kući te dodao kako je nesreća bila prestrašan događaj i da se posljedice mogu očekivati tek za nekoliko dana.

– Jedna od ozlijeđenih sestara je jako dobro, druga je još u besvjesnom stanju, napravili smo novi CT mozga prije dva sata, pacijentica je na aparatima i umjetno diše, no očekujemo njezino poboljšanje – kaže ministar.

Svi pacijenti stabilno

- Svi pacijenti su dobro. Neki od njih već danas će ići kući, a oni koji ostaju kućama će se uputiti kada budu spremni - kazala nam je ranije Marija Vrkljan Ilijevski, ravnateljica gospićke bolnice.

- Noć je protekla u redu, svi pacijenti su stabilni i nije bilo većih problema. Jutro smo proveli u pripremama za transport u Češku. Teško je govoriti o otpuštanju ozlijeđenih koji ostaju u bolnici. Napravit će se još neki nalazi pa ćemo se mirno dogovoriti što sutra - rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba Bujević.

Troje Čeha ostaje na ljetovanju

Troje lakše ozlijeđenih čeških turista nastavit će svoje ljetovanje u Hrvatskoj. Ljetovanje u Baškom Polju nastavit će 10-godišnji blizanci Martin i Jakub sa svojom tetom Radkom jer je to želja njihovih roditelja, tate Oldricha i mame Eve koji će se zrakoplovom danas vratiti u Češku.

Svoje ozlijeđene sunarodnjake u Gospiću je i danas posjetio češki veleposlanik Karel Kühnl.

- Vjerujem da će ih se mnogo odlučiti na povratak kućama. Neki od njih nemaju dokumente, a ako ih ne uspijemo pronaći veleposlanstvo će im izdati privremene dokumente kako bi mogli otići natrag u Češku - naglasio je jutros Kühnl.

Opet će doći u Hrvatsku

Brigu o psihičkom zdravlju čeških turista koji su stradali u prevrtanju autobusa vodila su trojica policijskih psihologa iz Brna. Jedan od njih, Lukas Lazecky, kazao nam je kako je došao pomoći u istrazi i pružiti psihološku pomoć svojim sunarodnjacima.

- Njihovo psihološko stanje nije dobro jer su neki od njih izgubili rođake, prijatelje, djecu... Ipak, njihove reakcije su normalne s obzirom na tragediju koju su proživjeli - objasnio je Lazecky.

- Bilo je strašno. Spavale smo u zadnjem dijelu autobusa i odjednom nas je probudio jak udarac. Prvo smo se zapitale gdje su curice jer nisu bile kraj nas. Odmah smo ih počele tražiti po autobusu. Na sreću nisu stradale, a još su premale da bi znale što se točno dogodilo - opisale su nam ispred gospićke bolnice jučerašnje događaje tri prijateljice Tamara Januškova, Milada Brunova i Magdalena Malotova.

S obzirom na to da godinama dolaze na ljetovanje u Bašku Vodu, tri prijateljice naglašavaju kako će i dalje nastaviti dolaziti u Hrvatsku te su posebno zahvalne liječnicima OB Gospić na ljubaznosti i stručnosti.

Poginule baka i unuka

Kako nam je neslužbeno potvrđeno iz MUP-a uz 6-godišnjakinju je u stravičnoj nesreći poginula i njezina baka, a njezina sestra lakše je ozlijeđena i već je otpuštena iz gospićke bolnice te je sanitetskim vozilom krenula kući. Djevojčice koje su helikopterom HRZ-a prevezene u Zagreb također su unuke poginule bake, te sestrične poginule djevojčice i njezine sestre.

Pročelnik odjela za kirurgiju KBC Zagreb, prof. Mate Majerović, kazao nam je stanje blizanki, koje su u subotu operirane, bolje.

- Stanje dviju djevojčica je bolje iako je teže ozlijeđena djevojčica još uvijek bez svijesti i životno ugrožena - objasnio je prof. Majerović.

Osim teških ozljeda potkoljenice i natkoljenice zbog kojih je jučer operirana, djevojčica je u bolnicu stigla bez svijesti s teškim ozljedama mozga. Zbog tih ozljeda ne diše samostalno pa su ju liječnici morali intubirati i dodatno sedirati lijekovima. Sutra će joj, kaže Majerović, biti napravljen novi CT snimak glave koji će pokazati je li se stanje popravilo. Majerović je istaknuo da su prognoze za teško ozlijeđenu djevojčicu vrlo nezahvalne jer su pretrage pokazale da ima i ozljede prsnog koša i pluća koje dodatno otežavaju stanje i povećavaju mogućnost komplikacija.

>>Stradale i maloljetne sestre. Jedna je uspješno operirana

Komentara 35

DO
doktorica
09:50 24.06.2012.

želimo im puno zdravlja i sreće!

T1
t111
10:30 24.06.2012.

kad su vec dosli do ovdje, sto ne ostanu? malo se okupaju, odmore, ociste misli od ovog dogadjaja... doma ce samo svima prepricavati kaj se dogodilo i to ce ih iznova vracati na nemile dogadjaje.

ZE
zes87
12:53 24.06.2012.

oni jako dobro znaju da nama ne trebaju njihovi liječnički timovi, malo glumataju da umire svoju javnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije