Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elitni prijatelji

Austrijanci zbog Hypa strahuju od ispitivanja Ive Sanadera

'09.05.2007.,Zagreb - Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader sa svjetskim prvakom u poluteskoj kategoriji Stipe Drvisem,  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/6
12.12.2010.
u 20:40

Tekst "Krimić oko bivšeg hrvatskog premijera" s nadnaslovom "Ima li Hypove milijune?", donosi Österreich, dodavši da je novac hrvatskih političara prebacivan u Lihtenštajn

Bivši predsjednik PO Hypo Alpe Adria uhićen je 12. kolovoza u svom domu u Klagenfurtu. Akciju su mediji opisali kao prvi udarac pravosuđa u vrh afere Hypo; 80 službenika državnog tužiteljstva Koruške pretražilo je 10 privatnih i službenih prostora, sedam u Klagenfurtu te tri u Beču.

Bivši hrvatski premijer Sanader, koji u zatvorskoj ćeliji za dvoje salzburškog Pokrajinskog suda čeka daljnji razvoj događaja u ekstradicijskom postupku, posebno je zanimljiv Austrijancima zbog uloge u aferi Hypo. Tekst "Krimić oko bivšeg hrvatskog premijera", s nadnaslovom "Ima li on Hypove milijune?", objavio je u nedjeljnom izdanju dnevni list Österreich. List piše kako je navodno "novac hrvatskih top političara, preko banke Hypo Alpe Adria prebacivan u Lihtenštajn". Tako je u ljeto ove godine policiji rekao jedan od bivših djelatnika te banke, a u medijima je spominjano i Sanaderovo ime. List opisuje kako su tekle transakcije. Fingirana osoba ukrcala se, u pratnji jednog od top menadžera Hypa, u privatni zrakoplov u Hrvatskoj. U diskretnoj klagenfurtskoj filijali te banke, smještenoj u obližnjem dvorcu, podizan je novac.

Deponiranje u Vaduzu

Daljnji prijevoz odvijao se zrakoplovom čije je odredište bio Lihtenštajn. Filijala u Vaduzu preuzimala je brigu o deponiranju ili daljnjem transferu novca.

Aludira se i na neobične poslovne veze bivšeg šefa Hypo Alpe Adria grupe Kulterera, koji uz plaćenu milijunsku jamčevinu odnedavno na slobodi čeka suđenje zbog optužbi da je osnovao zločinačku organizaciju. Trebalo bi se održati potkraj siječnja 2011. Dnevnik izvještava da se Kulterer našao u nezgodnoj situaciji kad je morao javno objasniti milijunski transfer novca iz Lihtenštajna, upakiranog u kovčeg. List opisuje zajedničku policijsku akciju Hrvatske, Austrije, Njemačke i Švicarske pri uhićenju Sanadera.

Bratu poseban nadzor

"Zračne luke u Bavarskoj i Švicarskoj bile su pod nadzorom, a Sanaderovi prijatelji u Tirolu pod prismotrom", ispričao je djelatnik Ureda za kriminal. U središtu nadzora bio je Sanaderov brat Miroslav, koji živi u Götzensu pokraj Innsbrucka, gdje u gimnaziji predaje vjeronauk, a prije dvije godine na pokrajinskim izborima u Tirolu bio je na listi Narodne stranke (ÖVP).

Pod naslovom "Sanader bi mogao ponuditi novi materijal austrijskim istražiteljima" Die Presse bavi se vezama u visokim političkim i poslovnim krugovima Austrije. Imao ih je i s Michaelom Passerom, suprugom bivše vicekancelarke Susanne Riess-Passer, koja je, nakon politike, zaposlena kod trgovca nekretnina Benka. Kao najveći austrijski prijatelj spominje se bivši kancelar, demokršćanin Wolfgang Schüssel. "Sa Sanaderom me veže blisko prijateljstvo. On je sposoban i profesionalan političar i veliki državnik", rekao je u povodu hapšenja. Sanader je unajmio bivšu Schüsselovu glasnogovornicu Heidi Glück za PR-agenticu u Austriji, što je potvrda da veza Sanader-Schüssel još funkcionira. Na zamolbu medija da komentira uhićenje, Glück je rekla da nema ništa za reći.

No, kako Sanader nije bio povezan jedino s Hypo bankom, u trokutu između Zagreba, Innsbrucka i Beča postoji određeni broj ljudi koji nakon uhićenja strahuju da bi mogao progovoriti policiji. Nema sumnje da bi mogao domaćim istražiteljima ponuditi novi materijal, upozorava austrijski dnevnik.

U Benkovoj upravio bio i bivši premijer Gusenbauer

Široka mreža austrijskih prijatelja počela je nastajati još u vrijeme studija u Innsbrucku, a imena se iščitavaju se kao "who is who domaće politike i biznisa, iako mnoge zvijezde više ne sjaje", stoji u Die Presseu. Wolfgang Kulterer 80-ih se godina kao mladi bankar bavio pokrajinom Tirol, gdje je Sanader studirao. Sada obojicu veže i zatvorsko iskustvo (Kulterer je nedavno izašao iz istražnog zatvora), piše Die Presse, dodajući kako je Sanader trebao mladoj državi pronaći ulagače, a Hypo banka je imala priliku za širenje na jugoistok. R. Benko trgovac je nekretninama, kojeg je Sanader upoznao u Tirolu. U upravi njegova Signa-holdinga je i bivši austrijski kancelar, socijaldemokrat Alfred Gusenbauer, s kojim se Sanader poznaje iz vremena kad su obojica bili premijeri.

Popis moćnih prijatelja i poznanika

Sanader je imao brojna poznanstva s najuglednijim austrijskim političarima i poslovnim ljudima. Lista je doista elitna - bivši savezni kancelar, bivša šefica diplomacije, europski povjerenici i koordinatori, trgovci...

Vezano uz Hypo, spominje se samo bivši predsjednik poslovodnog odbora Hypo Alpe Adria grupe - Wolfgang Kulterer

Bivši austrijski savezni kancelar Wolfgang Schüssel - iz redova Narodne stranke kao njegov prijatelj s kojim je na "ti"

Bivša ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik

Bivši europski povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler, koji je bio savjetnik u tom resoru i u hrvatskoj Vladi

Erhard Busek - koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe

Sadašnja Schüsselova glasnogovornica Heidi Glück, PR-agentica koja je radila i za Sanadera

Guverner pokrajine Donje Austrije Erwin Pröll

Bivši potkancelar Wilhelm Molterer

Suprug bivše austrijske potkancelarke Susanne Riess-Passer

Trgovac nekretninama iz Tirola Rene Benk

Bivši kompanjon s kojim je osnovao tvrtku Prima Consulting u Innsbrucku Wolfgang Kross

Komentara 84

OB
-obrisani-
02:48 13.12.2010.

Najsigurniji parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

OB
-obrisani-
23:50 12.12.2010.

eujanez-ajd mi reci zakaj sereš po nama

OB
-obrisani-
22:42 12.12.2010.

@EUJanez ma idi se lijecit sto seres cijeli dan po forumu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije