Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lovac na rekorde

Skok s ruba svemira opet odgođen zbog vjetra

Felix Baumgartner (1)
Reuters/PIXSELL
09.10.2012.
u 11:53

Baumgartner će padobranom skočiti s visine od oko 37 tisuća metara u stratosferi u misiji Red Bull Stratos.

Hoće li Felix Baumgartner postati prva osoba koja je u slobodnom padu probila zvučni zid, doznat ćemo nakon što  ovaj Austrijanac izvede "skok s ruba svemira". Iako je lansiranje bilo predviđeo za 14.30 sati, odgođeno je zbog snažnog vjetra koji ne dopušta polijetanje u stratosferskom balonu. No vrijeme se ipak popravilo pa se čini da će balon poletjeti već danas. Oko 17.20 sati počelo je pripremanje balona za polijetanje, Baumgartner e u svom odijelu, a balon je prema posljednjim informacijama trebao poletjeti u 19.15 sati. U 19.25 Baumgartner je potvrdio da je zavezan pojasevima i spreman za polazak, no zbog ponovnog jačanja vjetrova polijetanje je oko 19.40 sati još jednom otkazano do daljnjeg. Balon je ispuhan i danas neće poletjeti.

>>Pogledajte spektakularnu animaciju "skoka s ruba svemira"

Baumgartner će padobranom skočiti s visine od oko 37 tisuća metara u stratosferi u misiji  Red Bull Stratos.  Trebao bi sletjeti nedaleko Roswella u Novom Meksiku. 

Austrijanac će skočiti opremljen HD kamerama koje će bilježiti svaki trenutak pada pa će ovo biti prvi kamerom zabilježen skok iz svemira koji će se moći pratiti uživo. 

Baumgartner lovi rekord koji je postavio vojni pilot Joe Kittinger koji je 1960. godine skočio s visine od  31 kilometra. Kittinger je sada dio velikog tima koji će austrijskog pustolova lansirati u svemir. 

Baumgartner se namjerio i na još jedan rekord, najduži slobodan pad. Ciljana dužina pada je 5 minuta i 35 sekundi, a padobran bi trebao otvoriti na 1520 metara. 

 

Komentara 12

Avatar pozitiva
pozitiva
20:22 09.10.2012.

Svaka Cast Felix i Sretno :-)

OS
Odjel Sedam
19:20 09.10.2012.

Svaka čast. Vrijeme je da čovjek isproba sve granice, da nas tjera ona: BRŽE, VIŠE, JAČE. Good luck Felix !

BA
Bandopoly
18:03 09.10.2012.

@Gumba017 Mislim da je odgovor na tvoje pitanje : san ovog čovjeka koji se upravo ostvaruje. Još je kao klinac crtao padobrane i maštao o ovome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije