Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandalozna nabava

Audije će voziti policija, a plaćati rastrošni ministri koji su ih naručili

automobili, vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.04.2014.
u 07:38

Svih jedanaest ministara koji su naručili luksuzne Audije A6 3.0 TDI quattro S-tronic te će automobile ustupiti MUP-u, a zauzvrat će od policije dobiti 11 škoda Superb i opela insignija.

Afera zbog nabave superskupih “jurilica” u kojima bi se ministri već vozili da im premijer Zoran Milanović, pod pritiskom zgrožene javnosti, nije spustio rampu na današnjoj će sjednici Vlade dobiti epilog.

Dobitnici i gubitnici

Svih jedanaest ministara koji su naručili luksuzne Audije A6 3.0 TDI quattro S-tronic te će automobile ustupiti MUP-u, a zauzvrat će od policije dobiti 11 škoda Superb i opela insignija. Ironično je što će se od sutra 11 ministara voziti u škodama ili opelima umjesto u željenim audijima, premda će iz budžeta svojih ministarstava svaki mjesec plaćati lizing kao da se voze audijima!

Pošto Vlada, nakon opravdane i žestoke rekcije javnosti šokirane njihovom rastrošnošću i socijalnom neosjetljivošću, više nije mogla raskinuti ugovor s pobjednikom natječaja, naši vladari iz Banskih dvora “iskemijali” su sljedeće rješenje. Svih 11 ministarstava plaćat će preuzete obveze za naručene audije A6 – za svaki automobil kroz idućih pet godina novcem poreznih obveznika platit će 645 tisuća kuna (s PDV-om) – a zauzvrat će dobiti vozila koja je dosad koristila policija. Troškove lizinga za tih 11 policijskih škoda superb i opel insignija u kojima će se voziti ministri, a koji su nabavljeni prošlih godina, sve do isteka lizinga plaćat će se iz proračuna MUP-a.

Jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da je u ovoj zamjeni automobila daleko bolje prošla policija nego ministri jer su troškovi lizinga za škode i opele manji od troškova za audije.

U odluci koju će Vlada danas potvrditi stoji da će 11 ministarstava plaćati sve troškove lizinga koji su ugovoreni za audije, a ostale troškove novi korisnici vozila, odnosno MUP. A kako su ministri naručili “paket” koji uključuje i troškove servisiranja, ispada da će policija plaćati samo gorivo koje će točiti u svoje nove “jurilice” i eventualno zamjenu guma.

Nekima i visoka klasa

Kako doznajemo, umjesto ministara, brze i žestoke audije koristit će takozvane “kobre” - specijalne policijske jedinice koje “love” prebrze vozače na našim cestama i autocestama, zatim Ured za posebne poslove sigurnosti (služba za osiguranje štićenih osoba) za prijevoz stranih državnika, diplomata i drugih štićenih osoba, a dio novih audija dobit će i kriminalistička policija za specijalne zadatke.

Na kraju spomenimo 11 ministara koji će ostati bez naručenih audija A6 quattro – Orsat Miljenić (pravosuđe), Gordan Maras (poduzetništvo i obrt), Mirando Mrsić (rad i mirovinski sustav), Siniša Hajdaš Dončić (promet i infrastruktura), Tihomir Jakovina (poljoprivreda), Darko Lorencin (turizam), Mihael Zmajlović (zaštita okoliša), Predrag Matić (branitelji) i Željko Jovanović (obrazovanje). Audije će morati vratiti i Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo regionalnog razvoja, ali kako su resorni ministri – Vesna Pusić i Branko Grčić – ujedno i potpredsjednici Vlade oni će i nadalje imati pravo na vozilo “visoke srednje klase” – iste klase kao i sporni audiji A6.

>> Javnu nabavu od 39 milijardi kuna kontrolira samo troje ljudi 

>> Pomozite Vladi! U koliko skupim autima trebaju se voziti premijer i ministri?

Komentara 26

DU
Deleted user
08:17 03.04.2014.

Briljantan naslov clanka! Ja sam vec pomislio da ce ministri iz svog dzepa (obrocno), za kaznu, placati svoje svinjarije ! A kad tamo, to ce platiti ministarstva, odn. drzavni proracun, odn. (kao i uvijek) u konacnici gradani iz svog dzepa. Bravo za mudru vladu (i mudrog novinara)!

RE
rektoskop
07:57 03.04.2014.

u čemu je fora? Po čemu bi ovo trebalo biti dobro, ako će ih voziti nekakvi načelnici MUP-a a ne nekakvi ministri? Mi to sve skupa ionak plaćamo. I te audije, i škode i insignije i gorivo i slično........ma bravo....a moj narode.....

BA
balic
08:15 03.04.2014.

Kako u cemu je fora? pa vidi ,prvo naruce luksuzne automobile a sad bi da ispadnu posteni ,misle da su gradjani naivni pa hoce reci ,vidite drugi se voze u njima ne mi ministri.. Sve je to muckanje sad pred izbore i sve druge izbore koji ce doci... ja im ne nasjedam na ovako sta .. oni su ih narucili ne policija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije