Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Auburger i Bagdasarov nagrađeni za promicanje hrvatske kulture

ina-novi
Arhivska fotografija
PR
Autor
PR članak
25.10.2010.
u 22:27

Nagrada se sastoji od priznanja, monografije, skulpture akademskog kipara Petra Barišića i novčanog iznosa od 50 tisuća kuna.

U prostorijama Upravne zgrade INA – Industrija nafte, d.d. je svečano je dodijeljena 16. po redu Nagrada Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Žiri za dodjelu Nagrade za 2009. jednoglasnom je odlukom za dobitnike izabrao prof. dr.sc. Leopolda Auburgera iz Njemačke i prof.dr.sc. Artura Rafaeloviča Bagdasarova iz Rusije. Ova dva istaknuta lingvista, slavista i kroatista, primaju Nagradu zato što godinama uporno i sustavno proučavaju hrvatski jezik i njegovu povijest te su svojim radom dali bitan doprinos – ne samo inozemnoj, već i kroatistici u Hrvatskoj. Brojna su djela ovih autora na njemačkom i ruskom jeziku u kojima su aktualizirali značaj hrvatskog jezika, a čime su na najbolji način promicali i hrvatsku kulturu u Europi i svijetu.

Nagrade dobitnicima uručio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, koji je tom prilikom istaknuo:

- Iznimno mi je drago što INA, kao vodeća hrvatska kompanija koja tradicionalno podržava hrvatsku kulturu, podržava i ovakav kulturološki projekt koji doprinosi međusobnom kulturnom povezivanju i suradnji država i njihovih naroda.

INA i Hrvatski kulturni klub ustanovili su 1994. Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Svrha nagrade je dodijeliti priznanja autorima, kulturnim djelatnicima i ustanovama koje u inozemstvu promiču hrvatsku kulturu i svojim djelom svjedoče o duhovnom i kulturnom razvitku hrvatskog naroda ili svojim djelovanjem potiču kulturne sveze Hrvatske sa svijetom.

Od samog osnutka, Nagradu su primili mnogi istaknuti kulturni djelatnici i ustanove iz raznih europskih zemalja poput Francuske, Španjolske, Poljske, Velike Britanije, Češke, Mađarske i Slovačke što najbolje govori o prepoznatljivosti i značaju same Nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Nagrada se sastoji od priznanja, monografije, skulpture akademskog kipara Petra Barišića i novčanog iznosa od 50 tisuća kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?