Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće nas pogoditi

Asteroid prolazi blizu Zemlje, mogli bismo imati problema s TV-om

asteroid
NASA
14.02.2013.
u 10:56

Kada joj bude najbliže, asteroid veličine 45 metara proći će oko 27.500 kilometara od Zemlje

Asteroid 2012 DA14 sutra će oko 20.30 sati proletjeti ekstremno blizu Zemlje, no nema opasnosti da će "skrenuti" s putanje i udariti u naš planet, potvrdili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA, piše Space.

Kada joj bude najbliže, asteroid veličine 45 metara proći će oko 27.500 kilometara od Zemlje. Bit će ti najbliži prolazak nekog asteroida te veličine od Zemlje posljednjih godina.

TV-signali bi mogli biti slabiji

NASA-ini znanstvenici kažu da je ovaj asteroid otprilike jednake veličine kao svemirski objekt koji je 1908. godine pao u Sibiru. Straha da će udariti u Zemlju nema, ali će ovaj asteroid proći kroz područje na kojem se nalaze sateliti. Kada bi udario u Zemlju, mogao bi "izbrisati" grad veličine Londona i napravio bi štetu kao tisuću atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Znanstvenici upozoravaju kako bi televizijski signali mogli biti slabiji zbog prolaska asteroida u istom dijelu orbite u kojem se nalaze sateliti koji se koriste za predviđanje vremenskih prilika te satelita za televizijski i telefonski signal. S mobilnim signalima nećete imati problema jer se oni oslanjaju na "tornjeve" i kablove postavljene na Zemlji.

Asteroid će prohujati pokraj Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi, što je osam puta brže od leta ispaljenog metka. Neće se moći vidjeti golim okom. Asteroidi ove veličine prolaze pokraj Zemlje, u prosjeku, svakih 40 godina, no udar se dogodi svakih 100 ili 200 tisuća godina. Tvrtka koja bi se željela baviti "rudarenjem" u svemiru, Deep Space Industries, izračunala je da bi takav asteroid mogao sadržavati "materijal" vrijedan oko 195 milijardi dolara.

>>NASA: Asteroid juri prema nama, ali Zemlja je sigurna

Komentara 11

MA
maximinimax
13:17 14.02.2013.

195 milijardi, uh, da mi bar padne u dvorište

CM
crna mamba
11:35 14.02.2013.

"Asteroid će prohujati pokraj Zemlje brzinom od 8 kilometara u minuti, što je osam puta brže od leta ispaljenog metka"...hehehe, da ne povjeruješ što novinari mogu napisati. Ako uzmemo da je brzina zrna oko 800 m/sec i kada se malo razmisli onda se vidi da je ovo napisano napamet.

OB
-obrisani-
22:43 14.02.2013.

Kamo srece da bubne na markov trg kad vlada ima sjednicu da kompletnim clanstvom , bar male sanse za optimizam bi se probudile , bumo imali problema sa TV -om , ma kakvi , kaj bum propustil koju pametnu , kaj god.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije