Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Der Standard

'Ante Gotovina: Heroj koji to ne želi biti'

Doček Gotovine u Zadru (1)
Filip Brala/Pixsell
27.11.2012.
u 18:25

"Dok njegove pristaše žive po geslu Hrvatska Hrvatima, Gotovina propagira multikulturalnu Hrvatsku koja treba biti domovina svim njezinim građanima, bez obzira na to jesu li to Mađari, Talijani, Rusi ili Srbi", piše Der Standard

"Dok njegove pristaše žive po geslu Hrvatska Hrvatima, Gotovina propagira multikulturalnu Hrvatsku koja treba biti domovina svim njezinim građanima, bez obzira na to jesu li to Mađari, Talijani, Rusi ili Srbi. I govor slika je privlačan: Gotovina nije više general strogog pogleda, nego suprotno, danas se dobroćudno i pomirljivo smiješi u kamere", piše austrijska novinarka Nina Brnada u bečkom dnevnom listu Der Standard, u komentaru pod naslovom "Ante Gotovina: heroj koji to ne želi biti".

Komentar započinje konstatacijom kako su svi mislili kako znaju tko je Ante Gotovina: hrabar ratnik i neprijatelj Srba. "Njegovi portreti iz ratnih dana, u uniformi i sa strogim pogledom, mogli su se vidjeti na zidovima i stupovima za vodove diljem Hrvatske. Ove su slike postale u poratnim godinama ikone", piše bečki dnevnik, dodajući da su Gotovinu mnogi smatrali nacionalnim svecem.

"Gotovina ipak nije ispunio očekivanja euforičnih masa"

Opisujući trijumfalno slavlje na zagrebačkom glavnom trgu nakon što je general oslobođen, Brnada konstatira kako „Gotovina ipak nije ispunio očekivanja euforičnih masa – upravo on kojeg se, kao nikoga drugog, slavi kao najvećeg heroja“. Napominje da je u svom govoru na Trgu bana Jelačića izbjegavao vojničke parole te da je bio čak i izviždan od okupljenih za svoje riječi zahvale hrvatskom socijaldemokratskom predsjedniku i premijeru.

U podnaslovu "Površina za projekciju zadrtog nacionalizma", autorica teksta navodi da je upravo Gotovina bio ta površina, no kako je sve to "imalo malo veze s njime kao s takvim". Ustvrđuje kako je potvrda tome i njegov poziv Srbima da se vrate u Hrvatsku.

Na kraju komentara piše kako je Gotovina još uvijek idealna projekcija hrvatske desnice koja se pravi kao da se ništa nije promijenilo te i dalje pred sobom nosi njegov lik iz ratnih godina.

"Ikona im izmiče iz ruku"

"Pritom im ta ikona upravo izmiče iz ruku", zaključuje Brnada u Der Standardu.

Pod naslovom "Bivši hrvatski general ne želi u politiku", bečki dnevnik u istom izdanju piše kako je pomirbeni ton i poruka Ante Gotovine da "prošlost treba ostaviti na miru i okrenuti se budućnosti" izazvala niz špekulacija o tome kako se general želi baviti politikom. Der Standard u nastavku prenosi izjave Gotovine dane u ekskluzivnom intervjuu Večernjem listu te njegov demanti što se tiče ulaska u političke vode.

Der Standard također piše kako je Gotovina rekao da "ne voli rat" i da je "slučajno postao vojnikom". Tekst završava izjavama bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića danima Novom listu kako presude izrečene u Haagu "ne smiju amnestirati Tuđmanovu politiku".

>>Gotovina: Želim biti običan čovjek i zarađivati za obitelj

Komentara 26

GE
generaly
13:57 28.11.2012.

Der Standard je socijaldemokratsko glasilo i ponavlja ono što bi trebalo pomoći našoj SD partiji da vlada pa prikazuje Hrvate onako kako ih SDp-ovci prikazuju vani: kao tvrde nacionaliste koji su spremni svaki čast dignuti desnicu u zrak. Tako si SDP omogućava podršku iz Europe, a nanosi štetu imidžu Hrvatske jer Hratska je uvijek bila otvorena za svaku nacionalnosti koja mu ne stavlja nož pod grlo kao neki Srbi.

VT
vozac-traktora
18:52 27.11.2012.

Zbog čega ova kravetina novinarka govori da je Gotovina zahvalio " hrvatskom socijaldemokratskom predsjedniku i premijeru." kad je zahvalio instituciji predsjednika, kao i instituciji premijera, te ambasadi RH u Den Haagu? U svom intervjuu u VL-u je rekao da see borio za institucije, a ne za pojednice u njima, te kako one mogu imati dobre i loše poteze. Zar to ispada da je i hvalio Mesića i Sanadera? Ne! On je hvalio instituciju, ne ljude! Lako joj je (novinarki) lagati kad Austrijanci ne razumiju što je on rekao. Koliko ima pokvarenih ljudi u ovoj Hrvatskoj, pa to je naprosto nevjerojatno! A novinari predvode krdo.

OB
-obrisani-
18:50 27.11.2012.

čista laž svi hrvatski domoljubi hrvatsku dijele i žele je dijeliti sa svim nac. manjinama od rusina, roma, bošnjaka, crnogoraca, slovenaca, njemaca, mađara............ pa i srba ali ali uvijek veliko ali kod srba mora biti riječ lojalni lojalni jer oni znaju balvanrevolucije dizati . "Dok njegove pristaše žive po geslu Hrvatska Hrvatima, Gotovina propagira multikulturalnu Hrvatsku koja treba biti domovina svim njezinim građanima"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije