Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cajke u Hrvatskoj

PITANJE DANA Slušate li turbofolk?

Beograd: Aleksandra Prijović održala je drugi koncert u Štark Areni
Foto: Antonio Ahel/PIXSELL
1/22
06.10.2023.
u 10:07

Za neke šund ili 'kuruza', za druge neizostavni dio svakog dobrog izlaska. Puno se već rasprava povelo o tome zašto neki vole, a neki ne mogu smisliti tubofolk

Aleksandra Prijović. Ako netko nije čuo to ime do sada, teško da mu je zadnjih dana promakla informacija da je u rekordnom roku turbofolk zvijezda iz Srbije napunila tri zagrebačke Arene te da grabi prema četvrtoj. Ovakvom uspjehu nije se nadala ni sama pjevačica. "Osjećam se odlično, nevjerojatno, sretno, ispunjeno. Nadam se da me netko neće probuditi i reći da je ovo sve bio samo san, jer ovo je i više nego što sam ikada mogla sanjati", rekla je za Extra FM.

Napunjene tri Arene komentirali su i mnogi poznati pa je tako bivša atletičarka Ivana Brkljačić rekla je da su nam istovremeno, iako smo sportska nacija, tribine za sportske događaje prazne. 

Prije Prijović, rekord je držao Dino Merlin s četiri napunjene zagrebačke Arene. Nad tim 'šundom', 'kuruzom' ili trashom, kako se o turbofolku često govori, mnogi se zgražaju, a nerijetki su i pozivi na zabranu takvih koncerata. Proljetos je izbio skandal kada je pulski gradonačelnik zabranio koncert Duška KulišaDragana Kojića KebeAne Bekute i Zorane Mićanović

VEZANI ČLANCI:

Unatoč pogrdnim imenima, podsmjehu i zabranama, činjenica je da Hrvati vole istočnjački melos, a tome svjedoče koncertne dvorane i klubovi koje inače diljem Hrvatske redovito pune pjevači tog žanra.

Evo što je o fenomenu turbofolka u Hrvatskoj svojedobno za Express.hr rekao Aleksej Gotthardi Pavlovsky, autor knjige "Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj – zašto ih (ne) volimo?": "Iskreno, najviše me je iznenadila dugogodišnja i naširoko prisutna popularnost te glazbe u Hrvatskoj, još tamo od 1960-ih, a da ja o tome pojma nisam imao. No, kao što sam napisao u knjizi - jedino što je ovdje čudno, samo je naše čuđenje. Zbog čega se čudimo popularnosti te glazbe u Hrvatskoj, kad je ona posve logična? Pa, na čitavom ćete svijetu naći nekakve oblike ‘trasha’, tj. komercijalne glazbe, koja je vrlo šablonizirana i, pritom, nimalo kontemplativna, već, dapače, vrlo ’prizemljena’i, upravo zbog toga, i vrlo popularna. Zbog čega bi Hrvatice i Hrvati na ovome svijetu bili iznimka? Zašto bi drugima bilo bolje neg’ nama, zar ne? Ili - nama bolje neg’ drugima?".

 

 

Komentara 53

Avatar vila velebita
vila velebita
10:20 06.10.2023.

U moje vrijeme su to slušale seljačine.... Većina nas je odrastala uz novi val, Azru.... pomalo PUNK i slično....

NA
Nancy1978
10:53 06.10.2023.

NE! Nikada nisam i nikada neću. Takva "muzika" vrijeđa inteligenciju.

Avatar Stradun
Stradun
10:43 06.10.2023.

To je tvorba za slabo obrazovane. Za nezahtjevne. Za ljude skučenih obzora. Za one koji ne poznaju druge žanrove. Za one koji nemaju sluha. Za one koji nemaju glazbenu širinu. I dakako za one koji su od kolijevke odrastali uz uz to pa im se urezalo u pamćenje. Zaključak: Zaobići u širokom luku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije