Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imigranti

Angela Merkel: Nije uspjela ideja multikulturalnog društva

Angela Merkel
REUTERS
17.10.2010.
u 17:26

Početkom mjeseca susrela se s turskim premijerom Recepom Erdoğanom, da bi našli rješenje za lakšu integraciju 2,5 milijuna turskih gastarbajtera u Njemačkoj.

Prema riječima kancelarke Angele Merkel, nastojanja da se u Njemačkoj izgradi multikuturalno društvo definitivno su propala, a imigranti se trebaju više potruditi i naučiti njemački jezik kako bi se uklopili u društvo. – Početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća zvali smo strane radnike da dođu u Njemačku, a oni su i sada ovdje. Zavaravali smo se govoreći da će se oni vratiti u zemlje svoga podrijetla.
No nisu se vratili, oni i sada žive ovdje, a pokušaji da se stvori multikulturalno društvo u kojemu svi ljudi sretno žive jedan pokraj drugoga, bez obzira na jezik kojim govore, jednostavno nisu uspjeli – rekla je kancelarka Merkel na stranačkom skupu mladih Kršćanske demokratske unije u Potsdamu, prenosi BBC.
To je njezin osvrt na sve jače izraženo antiimigrantsko raspoloženje u njemačkom društvu. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da više od 30 posto građana vjeruje kako su zemlju “pregazili” stranci, te čak 16 milijuna Nijemaca smatra da su imigranti u njihovu zemlju došli isključivo radi dobivanja socijalne pomoći. Pritom većina Nijemaca prvenstveno na umu ima imgrante iz muslimanskih zemalja.
A. Merkel posebno je zabrinulo što su izjave sličnog tona počele dolaziti i od koalicijskih partnera iz vlade.
– Vrlo je jasno da imigranti koji dolaze iz Turske ili arapskih zemalja imaju poteškoća u integraciji s nama. Iz toga proizlazi jasan zaključak: ne treba nam više useljenika iz tih zemalja – kazao je za Spiegel Horst Seehofer, guverner Bavarske, ali i predsjednik Kršćanske socijalne unije (CSU) koja u kabinetu A. Merkel ima tri ministra. Zbog tog negativnog raspoloženja prema imigrantima, kancelarka je priznala da je ideja multikulturalnosti mrtva, ali pokušava smanjiti napetosti. Početkom mjeseca susrela se s turskim premijerom Recepom Erdoğanom, da bi našli rješenje za lakšu integraciju 2,5 milijuna turskih gastarbajtera u Njemačkoj.

Ključne riječi

Komentara 583

OB
-obrisani-
04:36 18.10.2010.

ta babetina je luda...

EU
eureka001
12:34 18.10.2010.

kiwi-bosanski mamlaz sasav

MA
marjanca
21:54 17.10.2010.

Angelca je samo povedala na glas tisto, kar so drugi šepetali. Najbrž so se Nemci trudili biti fer s priseljenci. Le zakaj v Austriji nimajo tega problema?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije