Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPER ZAŠTITA

Amerikanci napravili novu novčanicu od 100 dolara

novih sto dolara
US Treasury
22.04.2010.
u 21:21

Da bi doskočili krivotvoriteljima, naročito tvorcima "superdolara" kojima već nekoliko godina ne mogu ući u trag (navodno se tiskaju u Sjevernoj Koreji), u američkoj kovnici novca odlučili su se na potpuni redizajn najvećeg apoena

Plava trodimenzionalna sigurnosna vrpca ima na sebi slike zvona i tintarnice koje se izmjenjuju kao se novčanica naginje u stranu, a pored portreta Benjamina Franklina (jednog od trojice ne-predsjednika na dolarskim novčanicama) je zvono u tintarnici koje mijenja boju iz bakrene u zelenu.

Nove sigurnosne mjere koje danas predstavljamo rezultat su više od desetljeća istraživanja i razvoja da bismo našu valutu zaštitili od krivotvorenja. Da bismo osigurali glatki ulazak nove novčanice od sto dolara u financijski sustav, nastavit ćemo s globalnom edukacijom maloprodajnih trgovaca, financijskih institucija i industrijskih organizacija da bismo se pobrinuli da mušterije i trgovci zanju za nove sigurnosne mjere – izjavila je Rosie Rios, US Treasurer (šefica Riznice SAD).

Procjenjuje se da oko dvije trećine novčanica od sto dolara nije u SAD već u svijetu, tako da nije ni čudo što državna rizničarka spominje "globalnu edukaciju" o osobinama nove novčanice.

Ključne riječi

Komentara 7

LA
lalala123
02:08 23.04.2010.

Novčanice se tiskaju, a ne kuju, tako da je riječ kovnica totalno promašena

SA
sadaive
07:17 23.04.2010.

Ah, ljudima ni dolar više nije svetinja,ružno je reći štamparija ,otud kovnica,tako papir poprima neku novu,mističnu vrijednost,kao u vatri iskovan,sjajni feniks..

PA
pavelm
14:15 24.04.2010.

U kojeg boga? Pa u Mamona, boga novca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije