Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljanje

Amerikanac koji je žrtva svećenika pedofila tužio papu i Vatikan

papa
Reuters
23.04.2010.
u 09:24

Tužitelj tvrdi da ga je zlostavljao otac Lawrence Murphy koji je optužen da je zlostavljao oko 200 gluhe djece.

Amerikanac, čiji identitet nije otkriven, podnio je tužbu protiv pape Benedikta XVI. i Vatikana zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja u katoličkoj školi za gluhu djecu u Wisconsinu, prenosi CNN.

Tužitelj tvrdi da ga je zlostavljao otac Lawrence Murphy koji je optužen da je zlostavljao oko 200 gluhe djece. U tužbi se također traži da Vatikan objavi sve dokumente koje ima o slučajevima zlostavljanja u kojima su sudjelovali svećenici i imena svih svećenika koji se spominju u tim dokumentima. Osim pape za zataškavanje su optuženi sadašnji državni tajnik Vatikana kardinal Tarcisio Bertone i bivši državni tajnik kardinal Angelo Sodano.

Na konferenciji za novinare koju je održao odvjetnik Jeff Anderson, pravni zastupnik žrtava, pojavio se i gluhonijemi Arthur Budzinski koji je također bio žrtva oca Lawrencea Murphyja.
- Otac Murphy je ukrao naša tijela, ali biskupi, kardinali i papa ukrali su naše glasove. Želimo da svijet dozna za strašne zločine oca Murphyja i za zataškavanja koja su se dogodila u vrhu crkvene hijerarhije - kazao je Budzinski na znakovnom jeziku koji je prevodila njegova kći.

Iz škole za gluhu djecu otac Lawrence Murphy preseljen je u drugu župu 1974. Crkveno suđenje je pokrenuto nakon što je Vatikan dobio pismo njegova biskupa 1996., ali nije završeno sve do Murphyjeve smrti 1998. Murphy nikad nije kažnjen za svoja zlodjela, navodi BBC.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi odbio je komentirati tužbu.

Komentara 9

Avatar almaminjo
almaminjo
10:30 23.04.2010.

mister ti imaš psihičkih problema pa valjda zato pišeš ovako nepovezano...papa je direktor velike tvrtke koja se zove crkva d.o.o. a tužio ga je zbog zapovjedne odgovornosti

OB
-obrisani-
10:59 23.04.2010.

Medju 100 vjera na svijetu sada ste na prvom mjestu po zlu, zaostalosti i zatucanosti vjere: Pedofilija, zabrana zenidbe, sexa, celiba, oprostajnice grijehova,poljevanje djece vodom po rodjenju, zabrana abortusa, zabrana prezervativa, bogacenje i uzimanje od sirotinje jer vjera uci daa sirotinja mora biti...izmedju ostalog vjera zauzima i negativan stav prema obrazovanju, kompjuterzaciji.., jednakosti polova u vjerskim sluzbama.......itd. Koja je vjera na dugom mjestu u svijetu po zatucanosti ?

MM
Mladen Miletić
10:10 23.04.2010.

Tužio papu jel je zataškavao a policija pravosuđe nisu zataškavali ? Kakove veze ima papak sa tim ako u floridi i samostanu netko nekoga vježba božijim darom i radostima života ? Ako mu to nije po zakonu nije li redd da se obrati Krivosuđu ? Da je pametan a nije podnio bi optužnicu protiv glavnoga i idgovornoga krivca a to je zna se Bog božiji ! Pardon onaj crni sa roščićima kojega zovemo Sotona vražija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije