Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika zarada

Aldott: zašto hanfa ne nadzire tvrtke koje duguju novac

aldott
Arhiv VL
31.07.2011.
u 12:00

U trgovini na malo ostvaren je gubitak od 12 milijuna u odnosu na minus od šest milijuna lani

Neto dobit Ine u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,9 milijardi kuna, a u istom razdoblju lani imala je gubitak od 108 milijuna kuna. EBITDA, dakle dobit prije oporezivanja, kamata..., iznosi čak 4,093 milijardi kuna što je porast od 87 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2010. godine.

Dobar poslovni niz

Ina je tim rezultatima samo nastavila odličan niz koji je započela krajem prošle godine i u prvom tromjesečju ove kada je imala dobiti od oko milijardu kuna. Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott objasnio je kako su rezulati u prvom redu posljedica 18 posto veće proizvodnje plina, a u tome posebnu važnost imaju polja u Siriji koja Ina donose najveću dobit.

Gubitak iz osnovne djelatnosti u području rafinerija i marketinga iznosi 738 milijuna kuna i 185 milijuna je manji nego u istom razdoblju lani, u trgovini na malo u prvih je šest mjeseci ostvaren gubitak od 12 milijuna kuna u odnosu na minus od šest milijuna lani. Aldott poručuje da Inini financijski rezulati pokazuju da će kompanija još više moći ulagati u nove investicije te diverzificirati svoja područja istraživanja nafte i plina. Tvrtka Purvin&Gertz će pak izraditi novu studiju ulaganja u rafineriju Sisak uzimajući u obzir trenutačne tržišne potrebe. Raniji plan ulaganja sačinjen je u trenutku kada su okolnosti na tržištu bile drugačije.

Rafinerija Rijeka ponudit će pak, poručio je, još kvalitetniju lepezu goriva nakon druge faze modernizacije. Aldott je odgovorio i na Hanfino izvješće prema kojem, među ostalim, MOL u Ini ima povlaštene informacije i kojim je Hanfa zabranila trgovanje Ininom dionicom na još 45 dana. Aldott kaže da treba uzeti za ozbiljno ono što kaže regulator, ali smatra da Hanfa ima dvostruke standarde kada je o Ini riječ te se pita kako pod njenim nadzorom nisu kompanije koje dobavljačima duguju ogromni novac.

Loša odluka za dioničare

Pita se hoće li poput Ine na red doći i THT, Zaba ili druge kompanije u Hrvatskoj. – Zabrana trgovine Ininom dionicom od ožujka loša je jer mali dioničari ne mogu kapitalizirati Inine odlične rezultate – kaže Aldott.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije