Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP TVRDI

Akumulacijsko jezero HE Lešće nema rupa i ne propušta vodu

jezero
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
23.07.2010.
u 13:57

Jezera u vrtačama nikada prije nisu se pojavljivala. Uostalom, odakle bi došlo toliko vode, kiša nije padala mjesecima, tvrdi mještanin J. Špehar.

Nakon punjenja vodom akumulacijskog jezera tek sagrađene HE Lešće, tehničkim promatranjem šireg područja nisu zabilježeni stalno propuštanje i gubici vode u podzemlje. Manja pojava ‘'zajezerenja'’ u vrtačama u neposrednoj blizini akumulacijskog jezera nije u suprotnosti s projektnim predviđanjima, komentar je Radomira Milišića, glasnogovornika HEP-a, na tvrdnje mještana da je osam novih jezera nedaleko od sela Špehari izravna posljednica punjenja akumulacije HE Lešće.

Što govore mještani

Milišić prenosi tvrdnje stručnjaka da se zajezerenje javlja kao posljedica smanjenog gradijenta prirodnog otjecanja s navedenog područja nakon punjenja akumulacijskog jezera. Iz HEP-a tvrde da su stanovnici okolnih područja izjavili da se i prije na tim lokacijama javljalo zajezerenje navedenih vrtača, koje je s vremenom nestajalo.

– To jednostavno nije istina. U našim vrtačama vode nikada nije bilo sve dok se nije počelo puniti akumulacijsko jezero. Ne vidim ni jedno logično objašnjenje te pojave osim prelijevanja po zakonu o spojenim posudama. Voda drukčije nije mogla u tolikoj mjeri napuniti osam susjednih vrtača. Uostalom, vode nigdje osim u jezeru i nema, a kiša nije padala mjesecima – tvrdi mještanin Josip Špehar

Iz HEP-a naglašavaju da nema potencijalne opasnosti od procurivanja akumulacijskog jezera prema selu Špehari, niti je na jezeru otkrivena pukotina.

Rashlađena Dobra

– Ne samo da nema opasnosti za stanovnike od procurivanja prema selu, nego se ono nalazi na višoj koti od radne kote u akumulaciji – objašnjava glasnogovornik Radomir Milišić.

Opovrgnuo je i nagađanja da je ispuštanjem vode iz akumulacije znatno smanjena temperatura Dobre nizvodno od elektrane. Tvrdi da se iz HE Lešće ne ispuštaju velike količine vode, a ona ima stalnu temperaturu te nema pojave rashlađivanja rijeke. To se odnosi, objašnjenje je iz HEP-a, i na režim rada hidroelektrane Lešće u budućnosti.

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
14:29 23.07.2010.

E, ako \'EP tako kaže, onda treba vjerovat! Zna se ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije