Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet šefa NASA-e

'Ako veliki asteroid zaprijeti Zemlji možemo se braniti samo molitvom'

zemlja, svemir, planet (1)
Reuters/Pixsell
20.03.2013.
u 16:26

To je sve što SAD ili bilo koja država na svijetu u ovom trenutku može učiniti protiv nepoznatih asteroida ili meteorita koji bi mogli biti na putanji sudara sa Zemljom, rekao je Charles Bolden, čelnik NASA-e u utorak

Šef NASA-e Charles Bolden ima savjet kako se boriti s velikim asteroidima koji kreću prema SAD-u ili bilo kojoj drugoj državi na Zemlji-moliti se, donosi Reuters.

To je sve što SAD ili bilo koja država na svijetu u ovom trenutku može učiniti protiv nepoznatih asteroida ili meteorita koji bi mogli biti na putanji sudara sa Zemljom, rekao je Bolden članovima Odbora za znanost, Predstavničkog doma američkog kongresa u utorak.

Asteroid promjera otprilike 17 metara eksplodirao je 15. veljače u ruskom Čeljabinsku, a od udarnih valova popucala su stakla te oštećene zgrade. Više od 1500 ljudi je ozlijeđeno. Kasnije tog dana veći asteroid koji je otkriven prošle godine prošao je samo oko 27.000 kilometara od Zemlje, što je bliže od lokacije na kojoj su postavljeni vremenski sateliti.

Ti događaji "dokaz su da živimo u aktivnom sunčevom sustavu u kojem potencijalno opasni objekti kroz naše susjedstvo prolaze iznenađujućom učestalošću", rekla je demokratska zastupnica iz Teksasa Eddie Bernice Johnson.

NASA je pronašla i prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koji trebaju proći pokraj Zemlje.

- Asteroid te veličine bi, da pogodi Zemlju, uništio čitavu civilizaciju. - rekao je John Holdren savjetnik za znanost Bijele kuće.

No dosad je otkriveno samo oko deset posto od, kako je procijenjeno, potencijalnih 10.000 manjih asteroida tzv. "ubojica gradova" veličine oko 50 metara u promjeru, dodao je Holdren.

Prema predviđanjima, u prosjeku objekt takve veličine Zemlju pogađa jednom u 1000 godina.

- Prema dostupnim informacijama, ne znamo za neki asteroid koji bi prijetio stanovništvu SAD- rekao je Bolden, šef NASA-e. - Ali ako utvrdimo da će nas udariti za tri tjedna - počnite se moliti- dodao je.

NASA pokušava naći načine kako razviti tehnologije koje bi skretale svemirske objekte koji bi mogli udariti u Zemlju.

Šanse da nekakav objekt udari u Zemlju i izazove masovne žrtve i štetu su vrlo male, ali potencijalne posljedice takvog događaja su tako velike da se isplati ozbiljno shvatiti rizik, rekao je Holdren. 

>> NASA: Asteroid dugačak 325 metara bi mogao udariti u Zemlju

Ključne riječi

Komentara 6

MR
mravac8
18:46 20.03.2013.

Više novaca za znanost, manje za religije i oružje i imali bi znanja za obraniti naš Planet.

MI
mrga i mrcina
16:40 20.03.2013.

a što s onima koji se NE mole!? - kojem će se oni Bogu moliti? - kumrovečkom?!

DU
Deleted user
17:00 20.03.2013.

Ako asteroid zaprijeti, stisni zube i umri muški!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije