Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šveđanin Hoekmark

'Ako Slovenija ne ratificira ugovor, ugrozit će vjerodostojnost EU'

jackson16
Foto: Reuters
1/2
29.01.2013.
u 16:53

Dan uoči sastanka ministara Vesne Pusić i Karla Erjavca u Bruxellesu, EU i tihom diplomacijom pokušava utjecati na Sloveniju da prihvati kompromisno rješenje o Ljubljanskoj banci i započne ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

Lider socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda upozorio je da bi neulazak Hrvatske u EU 1. srpnja zbog izostanka ratifikacije u Sloveniji bio katastrofa za Hrvatsku, ali i za ugled Slovenije. Gunnar Hoekmark, švedski eurozastupnik iz redova pučana, upozorio je Sloveniju da bi propuštanje pravovremene ratifikacije ugrozilo vjerodostojnost EU.

Dan uoči sastanka ministara Vesne Pusić i Karla Erjavca u Bruxellesu, EU i tihom diplomacijom te javnim izjavama poput Swobodine i Hoekmarkove pokušava utjecati na Sloveniju da prihvati kompromisno rješenje o Ljubljanskoj banci i započne ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

– Europski zastupnici govore ono što Komisija i diplomati zemalja članica ne mogu izreći javno, ali što prenose Sloveniji u razgovorima iza zatvorenih vrata. Očekujemo da na sastanku ministara Pusić i Erjavec dođe do rješenja ili jasnog pomaka – rekao nam je jedan diplomat EU. I Pusić i Erjavec u Bruxelles stižu s izjavama o tome da se dvije zemlje približavaju rješenju pitanja koje blokira ratifikaciju. Njihov sastanak počinje sutra oko 19 sati u zgradi Europskog vijeća. Pusić uoči sastanka ponavlja da je Hrvatska spremna povući punomoći za sudske procese protiv Ljubljanske banke ako se nađe alternativno rješenje. Ali stav ministra Erjavca još uvijek je tvrd.

– Za nas će rješenje biti blizu kad se povuku punomoći za tužbe – rekao je Erjavec jučer u Ljubljani. Drugim riječima, Pusić tvrdi da prvo treba naći rješenje da bi se povukle tužbe, a Erjavec tvrdi kako će se rješenje naći nakon što se povuku punomoći. Slovenski izvori u Bruxellesu kažu da je teško predvidjeti koliko će Erjavec na sastanku s Pusić biti spreman na kompromis jer se, gledano iz unutarnjopolitičke slovenske perspektive, “on bori da očuva mjesto predsjednika stranke”.

– Ovo je njegova pretkongresna bitka – rekao nam je jedan slovenski izvor. S druge strane, sastanak na kojem treba postići dogovor sa slovenskim kolegom dosad je najveći izazov s kojim se ministrica Pusić suočava otkad vodi hrvatsku diplomaciju.

Hannes Swoboda danas je u Kopru rekao da nikad u posljednjih nekoliko desetljeća bilo primjera u kojem bi ulazak jedne države, koja je završila pristupne pregovore i dobila široku potporu za članstvo u EU, bio onemogućen zbog problema s ratifikacijom u jednoj zemlji EU. 

– Ako ne dođe do ratifikacije i ulaska Hrvatske u EU, bit će to loš znak za Europu i za Hrvatsku, ali najnegativnije posljedice osjetila bi sama Slovenija – prenosi Swobodine riječi u Kopru ljubljanski list Delo.  

>>Karl Erjavec: Nećemo profitirati na račun Hrvatske

Komentara 10

DU
Deleted user
17:22 29.01.2013.

zasto je prosla vlada cekala ovoliko dugo s problemom oko Slovenije i Lj.Banke,sada je kasno,EU nece sigurno nista poduzeti protiv svoje calnice,samo moze amerika da ih natjera,sto je stvarno zalosno,jeli nasa vlada toliko nesposobna,da cak ni u zadnjem pristupu u eu nemoze sama nista,jadno do bola.

Avatar ljutatrava
ljutatrava
17:36 29.01.2013.

..stvarno su dosadni ovi iz eu-e...ili platiti što su slovenci ukrali ili skidajte ih nam sa vrata...

HO
Hoch03
17:14 29.01.2013.

Hrvatski je narod zivio u Evropi i bez EU .. Ako su nam ulaznice za EU otimacina novca od strane Ljub.banke.., onda ne ulazimo na koljenima u istu EU, nego puzemo pognute glave od Maclja do Sentilja, ..? Ovaj narod to ne zeli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije