Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje pritisci

Ako se 'lex Perković' ne riješi promptno, EK neće biti zadovoljna

perković
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
13.09.2013.
u 12:32

Mogu vas samo podsjetiti na pismo potpredsjednice Reding u kojem stoji da želimo vidjeti promptnu implementaciju europskih propisa u Hrvatskoj, kazao je danas na brifingu u Bruxellesu glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly

Europska komisija neće biti sasvim zadovoljna ako se tzv. lex Perković promijeni uz početak primjene od srpnja 2014. jer ono što Bruxelles traži jest, prema riječima glasnogovornika Komisije Oliviera Baillyja, "promptna implementacija". 

Glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly odgovarao je danas na podnevnom brifingu za novinare u Bruxellesu na pitanje je li za Komisiju prihvatljiv prijedlog prema kojemu se briše vremensko ograničenje u primjeni EUN-a, ali to stupa na snagu u srpnju sljedeće godine.

– Mogu vas samo podsjetiti na pismo potpredsjednice Reding u kojem stoji da želimo vidjeti promptnu implementaciju europskih propisa u Hrvatskoj. Riječ "promptno" ne označava točan vremenski rok, ali na svim jezicima to znači što je prije moguće – rekao je Bailly. Na pitanje hoće li kolegij povjerenika raspravljati o ovom pitanju, Bailly je rekao da takva odluka još nije donesena.

- Nije donesena odluka o raspravi ovog pitanja na kolegiju povjerenika sljedećeg tjedna. Kad budemo imali takvu odluku, obavijestit ćemo vas o tome - rekao je Bailly. Agencija Reuters je, podsjetimo, sinoć najavila da će kolegij povjerenika sljedeći tjedan raspravljati o hrvatskom nepoštivanju europskih propisa koji se tiču uhidbenog naloga.

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je uputilo u unutarnju Vladinu proceduru prijedlog izmjena zakona koji predviđa brisanje stavka 3. članka 132. o vremenskom ograničenju u primjeni EUN-a. No, isti prijedlog predviđa i da se to počinje primjenjivati u srpnju 2014., a ne odmah po usvajanju. Prije no što takav prijedlog dođe na sjednicu Vlade, što se očekuje sljedećeg tjedna, mišljenje o njemu mora dati i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Vesna Pusić još se nije izjašnjavala o tome hoće li pristati na odgođenu primjenu ako iz Bruxellesa već sada stižu jasna upozorenja da se traži ne samo brza promjena zakona nego i brza primjena.

 >>Reuters: EK će vjerojatno drugi tjedan kazniti Hrvatsku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije