Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nino Raspudić
Povratak na članak

Ako se iz arbitražne 
klopke i ne izvučemo, jednoglasna saborska odluka barem popravlja dojam

Gdje si bio u jesen 2009.? Nije to bilo davno, a i danas je većina tadašnjih aktera u igri. Pa ako već moramo ostati bez Savudrijske vale, da barem raščistimo stvari do kraja i skinemo s vrata one koji su je stavili na kocku

Komentari 31

DU
Deleted user
08:27 31.07.2015.

Ne možemo mi ostati bez Savudr. vale kad nitko nikad nije u povijesti prava dobio 100 % međunarodnog zaljeva. Položaj Slovenije čak i na ovoj i ovakvoj arbitraži je nepovoljan jer kopnena granica ide "ustima Dragonje", što znači da je Joras ostao u Hrvatskoj i podjela u zaljevu je 1/3 ili 1/ Hrvatskoj. Daleko to od memoranduma Slovenije usvojenog u njihovom parlamentu da je zaljev 100 % slovenski. Uz dodatak da se i na ICJ gleda tko što ima u međunarodnom zaljevu. Primjera radi, loše ćemo proći u slučaju Boke Kotorske jer CG ima daleko veći % obalne crte i to urbanizirane. U slučaju zaljeva o kojem je sada riječ, Slovenija ima grad i hotele na sjevernoj obali zaljeva i to im daje neku prednost kad se dijeli. Mi nemamo nego manje - više kuće za odmor i kamenolom na crti zaljeva. Meritum nije zaljev nego što bi Hrvatskoj "otparali" stotinjak km2 terit. mora na ime koridora koji je pak "tamo iza ćoška" odnosno daleko iznad 12 nm koje im pripada kao i svakoj članici OUN. Do T 5 gdje se sučeljava hrv. i talijansko teritorijalno more se treba putovati skoro 3 h iz Pirana jer je u ravnini Umaga. E to je srž spora, da oni po prvi put zapašu more na koje nema pravo ni jedna članica OUN jer se nalazi ispred obale druge države. Zato je Vukas "pobjesnio"! Ne može se ispred Umaga prostirati slovensko teritorijalno more kad se iz Umaga uopće ne vidi Slovenija...

VL
MS
mare_split
10:12 31.07.2015.

Cijenim vaše pisanje no, ovaj put vam zamjeram što ste, makar hipotetički, naveli: 'ako se iz arbitražne klopke i ne izvučemo', što je u suprotnosti s činjenicama, pravom i vašim stavovima! Izvukli smo se ma što da presude EU lopovi! Uostalom, kako će slovneci doći do našeg mora? Možda nekim 'arbitražnim papirom' ili ... silom! Čekamo ih, spremni za Dom kao i uvijek i zauvijek!

VL
ST
stefj
09:13 31.07.2015.

Gđa. Kosor zaslužila je spomenik u Ljubljani i Piranu, bez daljnjeg. No opet će se izvući bez ikakvog problema, isto kao što se izvukla kad je Sanadera strpala u zatvor. Isto kao i tada, sve je potpisala, ali ništa nije znala, uvijek su drugi krivi... A daljnji razvoj ovisi isključivo o kvaliteti Hrvatske diplomacije (joj) i lobiranju... Europa se nije puno promijenila stvaranjem EU-a, pogledajte malo u prošlost. Cijeli Europski poredak kroz povijest temeljen je na političkim intrigama, korupciji, obmani i otimačini. Zašto bi se Slovenci ponašali drugačije? Zar netko misli da je današnji Francuz drugačiji od onog od prije 100 godina? Da je manje podložan ulizivanju ili korupciji?... A, isto tako, zar netko stvarno misli da će Francuska to priznati? Da će maknuti svog suca i uništiti mu karijeru? Naročito sada kada su dvojica Francuza u arbitraži...

VL
CH
ChuckNoris
11:42 31.07.2015.

Nemao se mi sto izvlaciti, Slovenija zeli na silu prosiriti svoj teritorij za ca. 200-300km2, mi smo tu da je sprijecimo. Ako zele izlaz na otvoreno more moguce je eventualno postici dogovor o nekom koridoru do 10-20km2 i za to bi nam Slovenije trebala biti duboko zahvalna . Ovakvu nevidjenu drskost smo zadnji put dozivjeli od strane Srbije.

VL
NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:10 31.07.2015.

Slovenija, uhvaćena u korumpiranju suda, može samo frustrirano promatrati kako nema ništa više od ucjena i grabeži za hrvatskim teritorijem. Toliko o dobrosusjedskim odnosima Slovenije prema Hrvatskoj. Da ne velim koliku su nam štetu nanijeli blokadom pregovora i guranjem u nestabilnu zonu Balkana... Veoma loša politika susjedne Slovenije, koju će platiti njezini građani. Jako dugo.

VL
UL
Ulrika
09:23 31.07.2015.

Pa neka se o nogometnim utakmicama odlučuje u arbitraži ,a ne o nečijem (hrvatskom u konkretnom slučaju ) suverenitetu i teritoriju .Oni koji žele i misle da ipak mogu trebalo smjestiti u stezulju i metnuti u zatvoreni odjel predviđen zaza bolesnike na odsluženju stroge kazne zatvora.

VL
AN
Anasta
12:17 31.07.2015.

Meni je smiješno kako su neki umislili da su naše tajne službe snimile razgovore Slovenaca. To su nam Amerikanci dali snimljene razgovore da bi opomenuli Sloveniju za podršku Putinu. A Slovenci su se zaigrali i umislili da vode visoku politiku.

VL
UL
Ulrika
09:18 31.07.2015.

Međunarodno pravo , zakoni i pošteno sudstvo prije svega to je jedina alternativa . Neka ti umočeni arbitri dilele nešto francuske i nešto nečeg drugog Sloveniji. ,neka korumpirani arbitri odbiju od štanda ili kazana .

VL
AM
ameris
08:45 31.07.2015.

Da,nisam upoznao ni jednog imalo informiranog Hrvata koji je 2009 godine vjerovao u imaginaciju gđe.Kosor i davao njoj ikakve zasluge.No,stavljati njoj na leđa svu perfidnost i podmuklost slovenskih aktera...nema nikakvog smisla ni težine.Ona je svojom ukupnošću poslužila ondašnjim hrvatskim interesima.Da je znala u defektnost sporazuma...znala je ,i ni jedan ondašnji (sadašnji ?) hrvatski političar nije bio takvog habitusa da to sprovede.Sada smo tu gdje jesmo a znali smo da će to doći.Ništa nije važnije od koristi koju moramo sada uzeti.

VL
BA
barbaizamerike
14:52 31.07.2015.

slovenci su dobri ljudi a pogotovu slovenke najbolje su kad malo popiju

VL
IB
iva.begovic
08:12 31.07.2015.

Ipak je šteta što i Predsjednici nije bilo omogućeno da prisustvuje sjednici Sabora. U ovom izvanrednom zasjedanju možda se mogla zanemariti forma. A i šteta je što Predsjednica nije tražila da se obrati Saboru, nego samo, čini mi se, daa prisustvuje. Jučer se pak ona Balenović "nabacuje kamenjem" na Predsjednicu. To mi je žao jer Predsjednica predstavlja sve nas, bez obzira tko je za nju glasao i štogod tko o njoj mislio javno treba istupati s poštovanjem.

VL
DU
Deleted user
13:31 31.07.2015.

"ako se ne izvučemo" potpuno je promašena misao, to jednostavno ne može biti opcija nikome u hrvatskoj, i kvari ovaj inače odličan tekst.

VL
DU
Deleted user
08:25 31.07.2015.

uzeti balenovicku za savjetnika je kao dopeljati kokos na svadbu ... srat ce i kokodakat svugdje i stalno bez prekida

VL
LO
Loupillon
16:17 01.08.2015.

Slažem se sa svim što je napisala iva.begovic.I meni je već godinama čudno kako osoba kao ta Balenović stalno nastupa , brblja i a ništa ne kaže.Pitam se od kuda joj novac za garderobu , frizure make up do neprepoznatljivosti a žena je" jadna nezaposlena", pravi Kalimero od osobe. Vjetrojatno gospođa predsjednica nije imala pravo saznanje o toj osobi ,koja se obrušila na nju što je doista sramotno.

VL
MA
MarioG
14:00 31.07.2015.

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i - jednostavno - prodane duše..

VL
Avatar Josip M
Josip M
12:23 31.07.2015.

Ma kakove podjele i pomicanje granice. Slovenija i Hrvatska su također u europskoj uniji,neka onda naprave mostove i spone te puste te ljude zajednički uživati svoje.

VL
SL
Slovenec123
21:39 07.08.2015.

Vsi imamo svoje mnenje, državljani Hrvaške boste zagovarjali interese svoje države medtem, ko bomo Slovenci zagovarjali svoje...Mi nismo bili fer, vaše prisluškovanje ni bilo fer, je bil vaš arbiter fer? Politika nas je razdvojila...kaj smo res tako različni oziroma mrzimo eni druge? Pilitičarji delajo samo za sebe in svoje interese medtem, ko se navadni narod, Hrvaški in Slovenski prepira med sabo... kaj nam je res tako pomembno kje je meja? Vedno smo hofili k vam na morje, vedno bomo hodili k vam na morje, vi boste vedno iskali delo pri nas, ne glede na to, kdo dobi Piranski zaliv... Ljudje, ki tam živijo, nimajo niti pravega zanimanja za ta del morja, niti na vaši, niti na naši strani...razen politike, ki gleda samo na svoje interese, isto kot pri nas....

VL
KA
kajinx
20:48 31.07.2015.

Ako se iz arbitražne 
klopke i ne izvučemo...ili: Pa ako već moramo ostati bez Savudrijske vale... Nino, opet lupaš gluposti. Molim te odi predstavljati RS, nas ostavi na miru.

VL
Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
13:12 31.07.2015.

Raspudicu, po tebi bi se Hrvatska danas vidjela sa kaptola! Nemoj zaboravit, EU nije nikakav medjunarodni cimbenik, niti clanica UNO niti bilo koje druge internacionalne organizacije. EU je jedna labava grupacija zemalja, koje dijele neke vrijednosti i príje svega ekonomske interese. Prema tome, svaki zakljucak EU nema nikakvo internacionlano znacenje na svjetskoj razini. To je samo unutarnje misljenje EU, nista vise! Samo medjunarodni sud ovaj spor moze rijesiti na cist svjetski nacin, sve drugo je suc muc pa proli.

VL
DU
Deleted user
14:52 31.07.2015.

jos nisam cuo..da neki narod i zemlja..izgube..svoj teritorija..bez ispaljena metka..jedino ako prije toga nisu izgubili rat..a vi pivate..kao da smo se predali..a ludi judi..

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.