Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza onemogućila povratak umirovljenih osoba u svijet rada

Ako mogu - muškarci biraju mirovinu već od 35., a žene nakon 55. godine

umirovljenici
Boris Ščitar/Pixsell
02.11.2009.
u 19:05

U Hrvatskoj je 592.000 ljudi u starosnoj mirovini i 249.000 u invalidskoj. Svatko će rado ranije u mirovinu ako je tek nekoliko posto niža od plaće.

Kao jedno od rješenja kojim se mogu smanjiti izdaci za mirovinu i povećati zaposlenost stručnjaci često spominju produljenje radnog vijeka ili povratak umirovljenika na posao. Kriza je, međutim, to učinila suvišnim jer na tržištu rada nikome ne cvjetaju ruže.

Stari, pa nesposobni?!
Asistent na Pravnom fakultetu u Zagrebu Teo Matković ističe kako je tranzicija iz ‘90-ih “pojela” brojna radna mjesta na kojima su radili stariji - posebno u industriji i trgovini, a nakon kraćeg razdoblja zatišja, sada se događa nova čistka.

- Starije se osobe vrlo teško vraćaju poslu jer postoji stereotip da su manje produktivni i fleksibilni te skloniji razbolijevanju - objašnjava T. Matković zašto se ni u razdoblju ekonomskog rasta nakon 2001. stopa nezaposlenosti starijih nije smanjivala.

- Niska se aktivnost radne populacije nije dogodila preko noći - kaže Matković, na nju je utjecalo nekoliko pojava.

Prva je niska dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu žena. Gotovo su polovica umirovljenika u dobi od 55 do 59 godina žene, a u dobi od 55 do 64 godine radi samo svaka četvrta žena i polovica muškaraca. Kako su mirovinskom reformom postroženi uvjeti za odlazak u prijevremenu mirovinu, posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, od 2008. kriteriji su opet ublaženi, što također demotivira ostanak u radnom odnosu.

- Pitanje je jesu li svaki deseti muškarac od 35 do 44 godine i tri četvrtine žena od 55 do 64 godine doista posve nesposobni pridonositi društvu u kojem žive. A uskoro u mirovinsku dob ulaze i brojne generacije rođene netom nakon Drugoga svjetskog rata - upozorava Matković.

Ne može ih se tjerati na rad
Treći je problem velik broj invalidskih mirovina. I kad se isključe branitelji te pripadnici HV-a i HVO-a, Hrvatska ima 592.000 korisnika starosne mirovine i 249.000 invalidske. - To je izuzetno visok omjer koji kazuje da 30 posto stanovništva izgubi radnu sposobnost zbog invaliditeta prije nego što stekne dobne uvjete za mirovinu, čime se malo koja zemlja može pohvaliti.

Ili su poslovi koji se rade izuzetno opasni, a sustav zaštite na radu neučinkovit, ili je praksa dodjele invalidskih mirovina iznimno ležerna - ističe mr. Matković. Postoje brojni instrumenti zapošljavanja i aktiviranja nezaposlenih - od poticaja zapošljavanja do uskraćivanja potpora, ali se teško mogu primijeniti na umirovljenike. - Umirovljenici su stekli prava koja su u pravilu doživotna i bezuvjetna, a oduzimanje stečenih prava nepopularan je, politički skup i najčešće neuspješan pothvat - zaključuje Matković.

Ključne riječi

Komentara 4

IK
ime korisnicko
19:42 02.11.2009.

Vecina radnika nema razloga odgadjati mirovinu, cak iako su sposobni jos raditi, jer ce vrlo vjerojatno dobiti manje mirovine ako duze cekaju. Novaca nema i izracun mirovina se svaki cas mijenja. Ne dobiju puno, ali ni place nisu velike pa nisu ludi raditi. U tome je problem. Vjerujem da se menadzerima i politicarima koji sjede po nadzornim odborima ne zuri u mirovine, ali ako ste fizicki radnik, trgovac i sl. onda vam nije svejedno cekati 65 godina.

TH
than
19:31 02.11.2009.

Nije samo to. Ima tu jos caka. Najbolja je onda kada se zaposli mladja osoba (preko veze naravno), samo zato sto na tom radnom mjestu radi neka osoba koja eto ima minimum za starosnu mirovinu. Pa se onda napravi visak radne snage te godine, da ju se posalje u mirovinu, a nagodinu zaposli jos 3 osobe, jer je za tu pridoslu previse posla. Na stranu to sto je ta jedna radila za njih 4, ali je bitno sto iz proracuna idu 3 place i jedna mirovina za radno mjesto koje objektivno moze raditi i ta starija osoba. Da, tako se to radi tamo gdje ide placa iz proracuna.

BU
bubimima
09:20 03.11.2009.

Kakav je to članak polupismenog novinara. U naslovu piše \" Ako mogu - muškarci biraju mirovinu već od 35., a žene nakon 55. godine\", a u tekstu \"Prva je niska dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu žena\". Da lii se iz toga može izvesti zaključak, koji pokazuje pravo stanje, da je prosječan dob muških umirovljenika manja nego ženskih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije