Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK o krizi:

'Rizik od Agrokora do sada je ograničen, ali i dalje postoji'

Agrokor
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
07.03.2018.
u 16:36

Komisija je danas objavila zimski paket europskog semestra, koji uključuje pregled napretka država članica u provedbi u njihovih ekonomskih i socijalnih prioriteta

Kriza u Agrokoru do sada je imala ograničen utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, ali još uvijek nesiguran ishod restrukturiranja te kompanije predstavlja rizik za ekonomske aktivnosti, ocjenjuje Europska komisija u svojoj analizi ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama EU-a.

Komisija je danas objavila zimski paket europskog semestra, koji uključuje pregled napretka država članica u provedbi u njihovih ekonomskih i socijalnih prioriteta, a u sklopu čega su objavljena i izvješća o prekomjernim ekonomskim neravnotežama u Hrvatskoj i analiza prošlogodišnjih preporuka EK.

"Utjecaj krize u Agrokoru na hrvatsko gospodarstvo do sada je bio ograničen, ali i dalje ostaju rizici", navodi Komisija, dodajući da "još uvijek nesiguran ishod restrukturiranja, posebice ako se ne postigne nagodba, predstavlja rizik za smanjenje ekonomskih aktivnosti, s obzirom na to da bi financijski gubici i mogući prekid poslovanja u grupi i njezinom lancu dobavljača mogli biti prilično veliki".

Komisija je u svojoj analizi stanja u Hrvatskoj posvetila jedan okvir o Agrokoru, u kojem kaže da je ta kompanija s oko 30 tisuća zaposlenih i s 2,2 posto ukupne dodane vrijednosti u gospodarstvu najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj

Navode se činjenice o poteškoćama u koje Agrokor zapao i zbog čega je u travnju prošle godine uvedena izvanredna uprava, da je zbog mogućeg velika učinka na gospodarstvo donesen poseban zakon kako bi se smanjio rizik od neurednog restrukturiranja poduzeća od strateškog značenja.

Komisija kaže da je izravni rizik za stabilnost domaćeg financijskog sektora ograničen s obzirom na to da većina Agrokorovih zajmova dolazi izvana, dok dug prema domaćem, dobro kapitaliziranom bankarskom sektoru nije visok.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Agrokor
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije