Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetljeće iza brave

Abdić odustao od traženja slobode zbog političkog stanja u BiH

abdic
Reuters/Pixsell
16.05.2011.
u 09:50

Deset godina sam je u ćeliji i u šetnji, neće na vikende i ne jede zatvorsku hranu.

Kad 15. i 16. lipnja u zatvoru u Puli Povjerenstvo za uvjetni otpust počne razmatrati molbe osuđenika koji bi htjeli izaći na prijevremenu slobodu, među pristiglom dokumentacijom neće biti i ona Fikreta Abdića iako je, barem teoretski gledano, Babo među onima koji imaju uvjete za izlazak.

Uzorno vladanje

Na dan 7. lipnja bit će točno desetljeće otkako je na 15 godina zbog ratnog zločina osuđeni Abdić iza rešetaka, a za traženje uvjetnog otpusta kod kazni zatvora koje, kao u njegovu slučaju, nisu dugotrajne potrebno je izdržati polovinu dosuđene kazne. Vladanje mu je sve to vrijeme bilo uzorno, nije rizičan, njegov postpenalni prihvat bio bi zadovoljavajući... Razlog zbog kojeg ga Povjerenstvo neće niti spomenuti jest taj što ni Abdić ni itko drugi u njegovo ime uvjetni otpust nije ni zatražio, a rok za predaju tih papira istječe mjesec dana prije zakazane sjednice.

Puštanje su, osim Abdića, mogli tražiti i njegov odvjetnik, članovi obitelji kojima dade suglasnost, ali i šef zatvora u kojem izdržava kaznu te tužitelj koji ga je kazneno gonio u prvostupanjskom postupku. U Babinu slučaju, kojeg je za ratni zločin optužilo bihaćko, optužnicu preuzelo riječko, a prvostupanjski postupak dovršilo karlovačko tužiteljstvo, taj bi tužitelj prvoga stupnja, objašnjavaju nam pravni stručnjaci, trebao biti posljednji u ovom nizu. Sam Abdić sve je ove godine poručivao da nikada ništa neće tražiti jer je, smatra, nevin osuđen.

Pripremali se pa odustali

Od njegove kćeri Elvire Abdić-Jelenović doznajemo da je odvjetnik pripremao dokumentaciju, ali je u posljednji tren odlučeno da ne traži slobodu za Babu.

– Sve je bilo pripremljeno, no odlučili smo odustati zbog problema s formiranjem vlasti u Federaciji. Nismo željeli da se to pogrešno shvati, da netko tumači kako je njegova sloboda bila uvjetovana i od toga stvara priče – kaže Elvira Abdić-Jelenović.

Otvorenom ostavlja mogućnost da Abdićeva molba dođe na red na nekoj od sljedećih sjednica. Povjerenstvo će se do kraja godine sastati još dva puta, u rujnu i prosincu.

Ključne riječi

Komentara 71

Avatar Rubirosa
Rubirosa
10:04 16.05.2011.

Ti \"bogumil\" znas ko je sta mislio...jesi li pitao \'odzu?! takve kao ti trebalo je AB pre nego su videli svetlo dana. Licno mislim da je gospodin Abdic nevino osudjen,,,a to ce i vreme pokazati.

KA
katasteko
10:07 16.05.2011.

Da li je \"Babo \" stvarno išao na ruku SANU-ovom Memorandumu i za što je osuđen ? Eto neznam kao imnogi pa pitam,ima netko da i to zna. Možda pojasni ???

MM
Mladen Miletić
17:04 16.05.2011.

Več je odslužio 2/3 zašto ga nepuste na slobodu ? Znamo šta je rekao Glavaš za Hrvatsku vjerovatno čovjek zna da se kod nas muški ispašta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije