Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor

A. Hebrang: Ne krivim Vladu, ali tko odgovara za smrt 8000 Hrvata?

\'23.09.2009., Zagreb - Andrija Hebrang; saborski zastupnik; Odbor za zdravstvo Hrvatskog Sabora. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
Autor
Tihomir Dujmović
14.07.2011.
u 20:46

Hrvatska po mom mišljenju ide u krivom smjeru u pogledu procesuiranja odgovornih za zločine u Domovinskom ratu, kaže Andrija Hebrang

Rijetko je koji tekst upisan kao zadnji pozdrav u knjigu žalosti izazvao reakcije kakve je izazvao Hebrangov posljednji pozdrav Đuri Brodarcu. O motivima poruke da Hrvatska ide u krivom smjeru zatražili smo šire objašnjenje od samog Andrije Hebranga.

Zašto ste u knjigu žalosti zapisali da Hrvatska ide u krivom smjeru?

– Rečenica koju sam zapisao ne smije se izvući izvan konteksta cijelog teksta koji sam zapisao u knjigu žalosti u povodu smrti Đure Brodarca. Dakle, Hrvatska po mom mišljenju ide u krivom smjeru u pogledu procesuiranja odgovornih za zločine u Domovinskom ratu i u toj rečenici piše da "ova zemlja koju smo zajedno stvarali ide pogrešnim smjerom". Riječ je o tome da, kad govorimo o procesuiranju ratnih zločina, imamo dva mjerila za pokretanje procesa: jedno kad je riječ o braniteljima, drugo kad je riječ o agresorima. Jer, omjer pokrenutih procesa je takav da je deset puta veći broj pokrenutih procesa protiv branitelja nego protiv agresora! To je prekrajanje povijesti i lažno prikazivanje Domovinskog rata. Na strani Hrvatske je poginulo u Domovinskom ratu oko osam tisuća civila. Ponavljam: civila! Dakle, bilo je logično da se podižu optužnice sukladno stvarnom razvoju situacije u ratu. To se nije dogodilo i zato mislim da idemo u krivom smjeru. U isto vrijeme imamo protiv hrvatskih branitelja oko dvije i pol tisuće različitih procesa koji se vode.

Tko je kriv za to?

– Sad vidim da neki mediji tvrde da ja time prozivam Vladu, što je posve isključeno jer Vlada, sve i da hoće, ne može biti za to kriva s obzirom na to da se u sudske procese ne može miješati.

Dobro, ali na koga ste onda usmjerili kritiku?

– Ni na koga. Ja ne adresiram krivnju, moja je kritika usmjerena prema svim onim službama koje su zadužene za procesuiranje svih ratnih zločina.

Pa nije li Tuđmanova abolicija zauvijek onemogućila da se puna istina i pravda afirmiraju?

– Ratni zločin nije aboliran i abolicija ne zahvaća ratne zločine. Ubojstvo osam tisuća civila jest ratni zločin, ali nema optužnica. To je bit moje kritike.

>>Šeks: Hebrangove su izjave štetne, Hebrang: To nema veze s Vladom

Ključne riječi

Komentara 267

OB
-obrisani-
14:35 15.07.2011.

hajduk - kukavičkim čedama zločinačkim banditima i to je dovoljno za bežaniju tenkovima i gaženje kolona vlastite nejači.

TM
tesla moj ponos
17:31 15.07.2011.

Hebrang je jedini političar koji kad govori istinu ima dvije istine !

AN
Antiflašist
09:28 15.07.2011.

Kamočedo? pa nazad na traktor, a gdje bi drugdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije