Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak

Deset pitanja o Ini na koja Ivo Sanader mora odgovoriti

\'04.10.2010., Zagreb - Bivsi premijer dr. Ivo Sanader izasao je iz kuce u 8 i 20. Za izjave nije bio raspolozen, sa fotoreporterima se rukovao i zamolio da mu se  ne snima kuca. Photo: Slavko Midzor/
Slavko Midžor/PIXSELL
05.10.2010.
u 08:20

Oporba ima pitanja za Sanadera, HDZ-ovci danas na instrukcije.

Nagađanja da će bivši premijer Ivo Sanader izbjeći pojavljivanje pred istražnim povjerenstvom za Inu pokazala su se netočnima. Prema svemu sudeći, Sanader će 12. listopada u podne sjesti pred članove povjerenstva i odgovarati na neugodna pitanja o drugom krugu prodaje dionica Ine MOL-u te njegovoj i ulozi Vlade i vrha HDZ-a. Iako se tek u nedjelju vratio iz SAD-a, već je ponedjeljak iskoristio za niz sastanaka na koje je, odjeven u crno odijelo i noseći neizbježnu crnu aktovku, jurio kao "na traci".

Amortizacija štete

I dok su oporbeni članovi povjerenstva pripremili pitanja za Sanadera, HDZ-ovi članovi tek će u utorak održati sastanak i dogovoriti strategiju. Tako žele izbjeći da im se ponovi situacija kada su pred povjerenstvom iskaze davali potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Kako doznajemo, HDZ-ovi članovi povjerenstva pomno će iščitati dosadašnje iskaze i s pripremljenom strategijom pokušati ublažiti štetu za HDZ nastalu nakon izjava ministra Šuker da je o izmjeni dioničarskog ugovora s MOL-om doznao iz Polančecove prezentacije te da ga prije nije pročitao.

>>Nobilo: Ivo Sanader potvrdit će Polančecov iskaz

HDZ-ovi članovi povjerenstva zatražili su od čelništva svoga kluba zastupnika smjernice kako se ne bi dogodila situacija da ih se naknadno optužuje da nisu bili na visini zadatka, za što ih je na zadnjoj sjednici kluba optužio ministar Šuker. Sanaderovu svjedočenju put je zacrtao Polančec kada je slikovito opisao raspored sjedenja na Predsjedništvu HDZ-a dok se raspravljalo o izmjenama dioničarskog ugovora.

U HDZ-u su svjesni da će Sanader pokušati iskoristiti svoje svjedočenje kako bi testirao vjerodostojnost aktualne premijerke i njezinih suradnika pred javnošću te da će pokušati odgovornost svaliti na stranački vrh. Tu bi Sanaderu oporbeni članovi povjerenstva mogli "ići na ruku" svojim pitanjima iz kojih je jasno da im je krajnji cilj razotkriti ne samo kako je MOL došao do prevlasti u upravljačkim pravima u Ini s dva posto više dionica nego i model na koji je način HDZ-ov vrh donosio i ostale važne odluke.

"Tu nešto smrdi!"

– Najvažnije je da odgovori općenito kako se dolazilo do odluka jer to će pokazati i kako su se donosile odluke u vezi s Inom. To će svjedočenje pokazati kako je Sanader upravljao Vladom, ali i HDZ-om, kaže Josip Leko, SDP-ov član povjerenstva. Potvrđeno je i da će dio sjednice biti zatvoren za javnost jer oporbene članove povjerenstva zanima što Sanader ima reći o ugovoru o plinskom poslovanju na kojem je oznaka tajnosti.

– Očito je da tu nešto smrdi jer bi u protivnom Vlada poslušala MOL i skinula oznaku tajnosti s ugovora. Sanader je u tome izravno sudjelovao, bio je direktni pregovarač s Polančecom, pa neka to objasni. Neka pokaže svoju odgovornost i ljubav prema domovini, poručio je HNS-ov član Zlatko Koračević.

SDP-ov član povjerenstva Gordan Maras kaže da su prijašnja svjedočenja već pokazala kako se upravljalo državom, a u utorak, 12. listopada, iz prve ruke to ćemo doznati i od "glavnog kreatora" takva političkog stila.

– Morat će objasniti kako su Mađari dobili prevelika upravljačka prava. Oporbeni članovi tražit će da se revidiraju upravljačka prava u međudioničarskom ugovoru. Iz tog ugovora odredba da MOL može svake godine prodati do 10 posto vrijednosti Ine mora ići van. Tražit ćemo da se zahtjev za revizijom ugovora uvrsti u zaključak izvješća istražnog povjerenstva za Inu. A ako nam to ne prođe, tražit ćemo da se o tom zaključku izdvojeno glasuje u Saboru, poručio je Maras, svjestan činjenice da HDZ ima većinu i da to može opstruirati, ali će građani tada barem znato tko se za što zalagao.

Ključne riječi

Komentara 63

OB
-obrisani-
11:23 05.10.2010.

svi su zajedno znali da kradu ali u njihovim mozgovima to je politička odluka \"odlična\" za Hrvatsku pobiti sve političare ! dosta je šljama u Hrvatskoj !

OB
-obrisani-
02:29 06.10.2010.

Kako je stvarana tako ce i zavrsiti. Nama je jedina sansa...\"fuj pik ne vazi\" i sve ispocetka. Vratiti socijalizam i radnicko samoupravljaje. Napraviti JAKU Hrvatsku drzavu, a kad je drzava jaka i pojedincima ce biti dobro.

OB
-obrisani-
08:38 05.10.2010.

10 pitanja o Ini na koje Sanader mora odgovoriti a pitanje broj 11 i 12 trebaju biti i jeli godina 2007 več prošla i šta se zbiva sa EU savez članicama i šta misli koliko milimetra onog \"nečemo dati ni milimetra\" mora če posle arbitraže pripasti Sloveniji ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije