Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sretan Uskrs

Znate li zašto se mijenja datum Uskrsa?

Pisanice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.04.2014.
u 09:01

U Crkvi se u prvo vrijeme Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Kršćani danas slave svoj najveći blagdan, Uskrs ili Vazam. Na Uskrs se obilježava nedjelja Kristova uskrsnuća, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.

Svečano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Josip Bozanić, a  s obzirom da ove godine Uskrs u isto vrijeme slave i katolički i pravoslavni vjernici misa se služila i u pravoslavnoj Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Svečano euharistijsko slavlje Papa Franjo predvodio je na Trgu svetog Petra, a nakon mise je uslijedio blagoslov Urbi et orbi (Gradu i svijetu).

Kako se računa datum Uskrsa?

Uskrsni su se događaji Kristova života odvili u okvirima stare židovske Pashe. On je proslavio svoju vazmenu večeru, proživio svoju muku i smrt i doživio svoj Uskrs za vrijeme toga židovskoga blagdana. Židovi su slavili Pashu 14. dana mjeseca Nisana. Bio je to sedmi mjesec židovskoga kalendara, a odgovara našem ožujku i travnju, s početkom proljeća.

U Crkvi se u prvo vrijeme Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom. Od 16. stoljeća računanje datuma Uskrsa se razlikuje u istočnoj i zapadnoj crkvi. Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan.

U crkvama koje koriste julijanski kalendar postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe, pa zbog toga datum Uskrsa može biti kasniji. Zato Uskrs ne slave svi kršćani u isti dan.

>> Pripreme za Uskrs: Žene su na Veliku subotu crkvu okruživale hranom

>> Josip Bozanić: Bez Uskrsa utopili bismo se u besmislu življenja

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
09:29 20.04.2014.

Sretan vam Uskrs vjernici i kršćani, a i vama crkveni sluge.Ljubav, tolerancija,dobrota ,vjera u čovjeka i Boga neka vas prati životnim putem, neka Vas tim putem križ-krst vodi božja braćo...

AN
Android
11:21 20.04.2014.

Nađite mi portal koji je danas čestitao Uskrs!

ZE
.zeitgeist.
10:15 20.04.2014.

Prva nedjelja nakon prvog punog mjeseca u proljeću. da pojednostavim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije