Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANNO DOMINI 1573. Spektakl Vatroslava Mimice nakon 26 godina ponovo na HTV-u

Seljačka buna vraća se na male ekrane

16.01.2009.
u 17:48

Veličanstveni domaći film “Anno Domini 1573.” koji je od 1982. godine ležao u “bunkeru”, 25. siječnja bit će ponovo prikazan na 1. programu HTV-a. I to u četiri epizode, svake nedelje do 15. veljače. Riječ je o povijesnom spektaklu scenarista i redatelja Vatroslava Mimice koji je davne 1975. godine snimio scenografijom, kostimografijom i masovnim scenama vjerodostojan prikaz čuvene seljačke bune pod vodstvom Matije Gupca.

Nema komunizma
Kinopremijera održana je 18. studenoga 1975. godine, zatim je prvi put na televiziji u obliku četverodijelnog serijala prikazana 1. travnja 1979., te još jednom 1982. godine, nakon čega film više nikada nije prikazan. Navodno su razlog tome bili desno orijentirani HTV-ovi cenzori koji su u filmu našli elemente promicanja komunističkih i jugoslavenskih ideja, za što, po mišljenju nekih kritičara, i nije bilo razloga.

- Film se bavi 1573. godinom kada sigurno nitko još nije niti razmišljao o komunizmu, pa u njemu ne može biti niti promicanja takvih ideja - smatra urednik dramskog programa HTV-a Dražen Siriščević čijom će zaslugom film ponovo ugledati prozore malih ekrana.

- Ne vjerujem da je film doista bio u “bunkeru”, jer se o Gupcu i tom dijelu naše povijesti redovito uči u školi i nema razloga da ga se tako prešućuje. Riječ je tek o nesretnom spletu okolnosti, a ja tim potezom mitove niti rušim, niti stvaram - tvrdi Siriščević. No, zašto se emitira baš sada? - Posve slučajno sam od Ivanke Boroš, koja se brine o arhivi, dobio informacije o tom materijalu.

Četiri epizode
Pregledali smo ga, oduševili se, obradili i na kraju pričekali siječanj kako bi se emitiranje otprilike poklopilo s datumom početka bune, a emitiranje serije završit će tek dan nakon što je prije više od četiri stoljeća pogubljen Matija Gubec - zaneseno govori Siriščević dodajući da hrvatski film nikada nije tako duboko posegnuo u povijest te da još jako dugo neće biti ponovljena tako raskošna produkcija za koju je zaslužan i proslavljeni Branko Lustig. Četiri epizode nose naslove: “Komedijaši”, “Kovači”, “Puntari” i “Krvnici”, a Gubeca glumi Fabijan Šovagović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije